Teater toob kooli näitlemise rõõmu

, Valuoja põhikooli huvijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastuses «Kolm nohikut» mängisid peategelasi (vasakult) Ergo Hanni, Steven Jents ja Marko Hanni.
Lavastuses «Kolm nohikut» mängisid peategelasi (vasakult) Ergo Hanni, Steven Jents ja Marko Hanni. Foto: Erakogu

Valuoja põhikooli Kirju Pall pälvis aprilli keskel Põlvas selle vanuseastme teatritruppide festivalil eripreemia. Etenduses kaasa löönud Marko Hanni sai parima meesnäitleja nimetuse.

Valuoja kooli Kirju Pall esitas 15. ja 16. aprillil Põlvas peetud põhikooli teatritruppide festivalil etenduse «Kolm nohikut». Juhendaja oli Moonika Kungla.

Etendus pälvis üleriigilise eripreemia ning Marko Hanni nimetati lausa festivali parimaks meesnäitlejaks.

Grand prix’ vääriliseks osutus sel võistlusel Viimsi keskkooli näitetrupp Eksperiment lavastusega «Oluline on otsustamine ehk Mitte ainult Libahundist».

Selleks et maakonda nii kõrgel tasandil esindada, tuli kõigepealt võita maakondlik teatrifestival, kus arvestust peeti kolmes vanuserühmas: algklasside, põhikoolide ja gümnaasiumiklasside kategoorias.

Viljandimaa gümnaasiumiklasside parimaks valiti tänavu Karksi valla noorteteater O, kes esitas üle-eestilisel kooliteatrite festivalil lavastuse «Tõde ja tegu». Nemad pääsesid 8.—10. aprillini Rakveres peetud gümnaasiumiastme võistlusele. Grand prix’ pälvis seal Jõgeva gümnaasiumi kooliteater Liblikapüüdja lavastusega «Ükskord Moskvas».

Nooremas vanuserühmas sai Viljandimaalt edasi Jakobsoni gümnaasiumi trupp, kes astub võistlustulle 6. ja 7. mail Kohtla-Järvel peetavas lõppvoorus.

Näitetrupp Kirju Pall loodi praeguse liikmeskonna ja nimega alles sügisel, et valmistuda ülekooliliseks ürituseks «Valdek». Enne seda tegutses meil Valuoja näitering, mis oli üleriigilisele võistlusele pääsenud varemgi.

Kooli teatritraditsioonide oluliseks verstapostiks võib pidada 2006. aastat. Sellest alates on klassid igal aastal üksteiselt märtsikuus mõõtu võtnud omaenda teatrifestivalil «Valdek». Õpilasi on juhendanud klassijuhatajad, draamatundide õpetajad ning väljastpoolt kutsutud ringijuhid.

Koolivooru võitja on saanud võimaluse esindada Valuoja õpilasi Viljandimaa teatrifestivalil. Seal valib žürii osalejate seast ühe trupi, kes võistleb maakonna nimel vabariiklikul kooliteatrite festivalil.

Valuoja kooli õpilased on maakonnas oma lavastusi näidanud ka enne «Valdeku» traditsiooni, seega on teatripisik õpetajates ja õpilastes kanda kinnitanud juba aastate eest.

Meie teatriajaloo säravaim pärl pärineb 1996. aastast, mil lavastus «Üks salapärane muinaslugu» sai Hiiumaal peetud üleriigilisel kooliteatrite festivalil grand prix’. Näidendi olid välja mõelnud ning kirjutanud õpilased ja juhendaja Anne Mäll.

Järgmistel aastatel oli maakonnast edasi pääseda üsna keeruline, kuid teatritegemine jätkus koolis sellegipoolest.

Uuesti õnnestus Valuoja näitetrupil üleriigilisele festivalile jõuda 2008. aastal tugiõpilaste näidendiga «Kaitstud». Seda juhendas Kristiina Tropp. Lavastus pälvis eripreemia ning festivali parimaks naisosatäitjaks valiti Merilin Tšäro.

Kahetsusväärne lugu juhtus 2009. aastal, kui õpilastel ei õnnestunud halva ilma tõttu Saaremaale riigifestivalile sõita. Nende näitemäng kandis pealkirja «Ära viska mind ära» ning selle idee pärines tugiõpilastelt ja lavastaja Kristiina Tropilt.

Meil on hea meel, et meid arvati sel kevadel taas vääriliseks Viljandimaad esindama.

Hoiame pöialt Jakobsoni gümnaasiumi väikestele näitlejatele ja nende juhendajale Silvia Sorole, kes osalevad täna ja homme peetaval üleriigilisel algklasside truppide festivalil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles