Marte ootavad viljandlased kutsuvad küünalt süütama

Priscilla Õmblus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui mardijooksul on andide seas hinnas kõik, millega saab suu magusaks teha, siis viimasel kümnendil Eestis populaarsust koguva hallo­ween’i firmamärgiks on nikerdatud kõrvits.
Kui mardijooksul on andide seas hinnas kõik, millega saab suu magusaks teha, siis viimasel kümnendil Eestis populaarsust koguva hallo­ween’i firmamärgiks on nikerdatud kõrvits. Foto: Peeter Kümmel, Elmo Riig / montaaž

«Laske sisse mardisandid, marti-marti, mardi küüned külmetavad, marti-marti,» võib kõlada viisijupp tuleva neljapäeva õhtul nii mõnegi välisukse taga. Osa viljandlasi on sel õhtul mardisantidele märguandeks küünla süüdanud ning kutsuvad seda tegema teisigi.

Pärimusmuusika keskuse välissuhete juhi Liina Grossi sõnul annab koduukse juures süüdatud küünal märku, et mardid on seal oodatud. «Siis ei jää mardid ukse taha külmetama ning kodud, kes on nende tulekuks valmistunud, oma kostitamisega lihtsalt tühja ootama,» selgitas Liina Gross. 

Tema sõnul on juba mitmel aastal Viljandi vanalinna elanikud inimesi sotsiaalmeedias üles kutsunud mardilaupäeva õhtul akendel ja uste juures küünlaid süütama. Tänavu on selle aktsiooni eestvedamise enda kätte võtnud «Tule õue!» kogukonnaliikumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles