Valija vastutus

, tavapensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

(Arvamus on ajendatud Andres Laiapea 19. oktoobri Sakalas ilmunud artiklist «EKRE ja saadikute tagasikutsumise mehhanism».)

SAADIKU tagasikutsumisest on palju räägitud, kuid see pole põhimõtteliselt mõeldav.

Oletame, et mina valisin Juhani ja teie valisite Jaani. Juhan pole teile kunagi meeldinud, ei enne ega pärast valimisi. Ent kui teie pole teda valinud, siis mis õigus on teil nõuda tema tagasikutsumist, kui ta ei tee nii, nagu teile meeldib? Juhanit võiks mina koos mõttekaaslastega tagasi kutsuda. Kuid et valimised on salajased, ei tea ka mina, kes veel tema poolt hääletas.

Nii et igasugused jutud saadiku tagasikutsumisest tuleb ära jätta kui mõttetud. Aga olge rahulikud: iga nelja aasta tagant saab kõiki saadikuid tagasi kutsuda.

Valida tuleb osata, mitte valida neid, keda peaks enne tähtaega tagasi kutsuma. Riigikogu ei tohiks olla Albikära Antsu moodi. Oma valiku eest tuleb ka vastutada.

Me kirume, et riigikogu teeb seaduse muutmise muutmise seadusi. Aga saadiku tagasikutsumine on sama – valimise ümbervalimine.

Seega: me väärime oma valitsejaid. Selle kontrolliks soovitan lugeda Ivan Krõlovi teost «Loomade orkester».

Olgu valimissüsteem missugune tahes, asja otsustavad valijad, nende kvaliteet (moraal, mälu ja valimisoskus). Vargakamp ei vali endale juhiks ausat inimest.

PARIMAKS parlamendiks on paljud pidanud kas viimast ülemnõukogu või esimest riigikogu. Siis ei olnud veel erakondi ja igaüks hääletas oma südametunnistuse järgi. Piltlikult öeldes olid siis saadikuteks kirjanikud, nüüd aga rohkem näitlejad. Sisuline vahe on selles, et kirjanik kirjutab, mida ta ise mõtleb või mida ta ise öelda tahab, näitleja ülesanne aga on ilmekalt ja usutavalt rääkida seda, mis on talle ette kirjutatud (poliitbroileril seda, mis on talle ette öeldud).

Tehkem järgmised riigikogu valimised teoks kvaliteetselt!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles