Uude gümnaasiumi tuleb muuseumituba

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuoja kooli vilistlased on oma koolile kinkinud tähendusrikkaid ja uhkeid esemeid. Direktor Matti Orava hinnangul sobiksid uues gümnaasiumis eksponeerimiseks nii Valuoja kooli pilt kui lõvikuju.
Valuoja kooli vilistlased on oma koolile kinkinud tähendusrikkaid ja uhkeid esemeid. Direktor Matti Orava hinnangul sobiksid uues gümnaasiumis eksponeerimiseks nii Valuoja kooli pilt kui lõvikuju. Foto: Elmo Riig / Sakala

Käesolev õppeaasta jääb Valuoja koolile viimaseks, kuid selle aastakümnete jooksul kogutud materjalid ei kao. Neid eksponeeritakse edaspidi koos teistest koolidest pärit esemetega riigigümnaasiumi loodavas muuseumitoas.

Viljandi abilinnapea Ardo Agasilla kinnitust mööda on uude riigigümnaasiumi planeeritud muuseumituba, millesse koondatakse kõikide Viljandi koolide ajaloolised materjalid.
«Sellekohane kokkulepe on riigigümnaasiumi direktoriga sõlmitud,» sõnas Agasild.

Esialgu jäävad gümnaasiumide ajaloomaterjalid oma praegustesse koolidesse ehk tulevastesse põhikoolidesse. Teatud osas, näiteks Jakobsoni kooli puhul matemaatika, füüsika ja inglise keele süvaõppe materjalid dubleeritakse, lähtudes sellest, kuidas uus kool traditsiooni üle võtab.

Abilinnapea sõnul saab iga kool ise otsustada ja valida, mida muuseumi viia. Samuti on kavas juurde hankida infot Viljandi hariduselu varajaste aastate kohta. Kogu koolimuuseumi materjal on Ardo Agasilla hinnangul väärt õppetöös kasutamist. «Sinna saab koguda õpilaste koduloolisi uurimustöid,» lisas ta.

Jakobsoni gümnaasiumis süstematiseerib ajaloomaterjale vilistlasest õpetaja Virve Kikas.  Direktor Eero Järvekülje jutu järgi on olulisem välja antud köidetes «Kõik on kokku kooli lugu» ja «Kõik on kokku elu lugu», osa on eksponeeritud vitriinides ning ajalookabinetis ja stendidel.

Direktori sõnul pole seni olnud võimalik leida õpperuumide arvelt kohta kooli ajaloomuuseumile.

«Selle vajadus on endiselt aktuaalne ja muutub olulisemaks, kui Jakobsoni ja Valuoja kooli ühinemise järel kolitakse Viljandi vanima põhikooli ajaloomaterjalid meil loodava põhikooli majja,» arutles ta.

Ühise Viljandi koolide muuseumitoa riigigümnaasiumisse rajamise idee on välja pakkunud Valuoja põhikooli direktor Matti Orav, kellele on südameasjaks saanud, et kooli kogud kaduma ei läheks ja ajalooline mälu säiliks.

«Ma arvan, et uues gümnaasiumis hakkab käima palju huvilisi ja oleks hea, kui seal oleks ülevaade Viljandi hariduselust. See, kust on tuldud, näitab, kuhu teel ollakse,» kõneles Orav.

Tänavu täitub 239 aastat Valuoja kooli asutamisest. Suur osa selle ajaloost on koondatud õppeasutuse 235. aastapäevaks valminud raamatusse. «See oli õige otsus, sest nagu näha, kaob Valuoja kool ajaloo hämarusse,» nentis Orav.

Eelmisel aastal kolis Valuoja kool Kaare kooli ja siis tuli kiiresti otsustada, mis ajaloo- ja arhiivimaterjalidest saab. Ära viidi nii palju asju, kui vähegi võimalik oli. Osa materjali võttis ajalooõpetaja Leili Närska enda koju hoiule. Tema koostab praegu järgmist vilistlasraamatut.

Matti Orav on Viljandi muuseumi direktori Jaak Pihlakuga arutanud, kas muuseum võiks Valuoja kooli materjalid enda kogudesse kaasata.

«Ma ei tea, mis muuseumi täpselt huvitaks, aga ilmselt ei ole seal ruumi, et hariduslugu eraldi välja tuua. See sobiks kooliga kokku,» leidis Orav.

Samuti on ta välja pakkunud, et uue gümnaasiumi majale võiks seada meenutustahvli. «Seal võiks olla kirjas, et selles hoones on asunud Viljandi Valuoja põhikool ning õppeasutuse nimed läbi aegade,» pakkus ta.

Eero Järvekülje hinnangul väärib linna hariduslugu regulaarset ja süstemaatilist kajastamist ning teaduse tasemel uurimist Viljandi muuseumis. «Kuid see ei välista koolimuuseumide säilitamist ja arendamist. Pigem on siin lai koostöövaldkond,» nentis Järvekülg.

ARVAMUS

Jaak Pihlak,
Viljandi muuseumi direktor

Kindlasti tuleb uuel gümnaasiumil asuda ajalugu talletama. Lugu ei alga hetkest, kui valmib koolihoone, vaid ulatub kaugemale, kõigi sellesse ühendatud koolideni, muidugi mõista ka Valuoja kooli ja tema eelkäijateni.

Sellest on meil juba juttu olnud, et uues koolis peaks olema muuseum ja selle kogudesse peaks kindlasti kuuluma Valuoja kooli materjalid. Viljandi muuseum on nõus oma oskuste ja teadmistega kaasa aitama.

Mis puutub Valuoja kooli materjalidesse, on kõigepealt vaja need üle vaadata, et selgust saada, mida ja kas tasub säilitada Viljandi muuseumis ning mis võiks leida koha uue kooli muuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles