Arvustus. Klassikaline tulnukamuinasjutt

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulnukad koputavad uksele. Kas tasub avada? «Kolmanda astme lähikontakt» linastub täna Forum Cinemase Viljandi kinos.
Tulnukad koputavad uksele. Kas tasub avada? «Kolmanda astme lähikontakt» linastub täna Forum Cinemase Viljandi kinos. Foto: Kaader filmist

Ulmefilmide kullafondi kuuluvast sci-fi-müsteeriumist «Kolmanda astme lähikontakt» on mõistagi aeg üle käinud – valmis see ju 40 aastat tagasi, kui talved oli nagu talved, suved nagu suved ning elu üldse ilusam ja muretum. Ufod olid ka toona kuidagi lähemal. 

Steven Spielberg oli aastaks 1977 juba tunnustatud filmitegija: seljataga olid perfektne põnevik «Duell» ja nüüdseks õudusklassikasse kuuluv «Lõuad». Elu mõtte kui sellise otsingud on teda aga paelunud kogu tema kireva karjääri jooksul ning oma loomeperioodi eri etappidel on ta ikka tulnukateema juurde tagasi jõudnud.

Elu muutev kogemus tuleb tema töödes enamasti mingi kõrvaltõuke mõjul. Kõnealusel juhul seisneb see siis kohtumises maaväliste jõududega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles