Uue kunsti muuseumi maja jääb sel suvel suletuks

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toetust ootav uue kunsti muuseumi hoone Linnu tänaval
Toetust ootav uue kunsti muuseumi hoone Linnu tänaval Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Uue kunsti muuseumi juhi Mark Soosaare sõnul muuseum Viljandisse niipea ei laiene, sest ettevõtluse arendamise sihtasutus ei rahuldanud selle rahataotlust.

Soosaare hinnangul pole võimalik loota, et aastatel 2014 ja 2015 algaval Euroopa Liidu finantsperspektiivil jaguks toetusraha Eestile, liiatigi selle kultuurile, vahendasid Vikerraadio uudised. Viljandi linnapea Loit Kivistiku sõnul pole muuseumi ülesehitamiseks raha ka linnal.

«Loodame, et Mark Soosaar nuputab mingi hea lahenduse, kuidas riiki või siis ka Euroopa struktuurifondide raha kaasata. Viljandi linn on selle koha pealt talle kindlasti abiks,» rääkis Kivistik uudistele.

Ta lubas, et linn toetab muuseumi juhti omalt poolt nõu ja jõuga, ning kinnitas, et uue kunsti muuseum on Viljandis väga oodatud.

Mark Soosaar leiab, et kuna linn ja riik on ehitusprojekti koostamiseks ja ehitushangeteks kulutanud ühtekokku kaks miljonit krooni, peaks muuseumi rajamist Viljandisse hakkama toetama riik.

«Siin on kõik valmis selleks, et riik paneks oma õla alla ja toetaks seda Eesti kultuurielus olulist linna siiski ka kunstimuuseumi rajamisega. Me oleme juba siia ka oma kunstikollektsiooni kolinud. See on ootel, kunstipublik on ootel ja ma arvan, et uus kultuuriminister võtab selle projekti varsti endale lauale,» rääkis Mark Soosaar.

Et muuseumiks kavandatud hoone seisund on viimase talvega tugevasti halvenenud, ei saa seal tänavu näitusi korraldada, sest kunstiteoste säilimist tagada on väga raske. Soosaare sõnul otsitakse aga teisi võimalusi, sest muuseum juba teab, mida Viljandis näidata.

Linnapea Loit Kivistikule tuli kurva üllatusena, et sel aastal majas näitusi ei ole. «Hea meelega oleksime tegelikult tahtnud näha siin ka sellel aastal ekspositsiooni. Aga eks nüüd tule mõelda, kas meil on kuskil pinda, kuhu nad oma näitustega ära mahuksid. Me mõtleme natuke järele, otsime võimalusi ja ehk leiame koha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles