Kirjutajad hakkavad homme lugema

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otto Kosk, Vilja Volmer ja Erki Antonis ärgitavad sahtlisse kirjutajaid päevavalgele tulema.
Otto Kosk, Vilja Volmer ja Erki Antonis ärgitavad sahtlisse kirjutajaid päevavalgele tulema. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kõik sahtlisse kirjutajad on homme oodatud Viljandi klubisse Rubiin, kus täpselt kell 19.17 algab luuleprõmm.

Esimene luuleprõmm ehk «Viljandi Poetry Slam» sai teoks kahe aasta eest ning tollased head kogemused tiivustavad korraldajaid.

Üks neist, kultuuriakadeemia teatrikunsti tudeng Otto Kosk lausus, et ees ootav õhtu peaks elavdama luulet ning andma autoritele, kes iga päev ei esine, võimaluse end kuuldavaks teha. «See on just see koht, kus oma loomingut rahva ette tuua,» toonitas ta.

Kõik on teretulnud

Kultuuriakadeemia huvijuhi eriala tudeng Erki Antonis selgitas, et «Poetry Slamil» saavad võimaluse oma loomingut teistele luulehuvilistele ette kanda kirjutajad nii Viljandist kui teistest kohtadest.

«Osalejad on tavalised inimesed meie endi keskelt ning pole tähtis, kas luuletaja kirjutas oma esimesed read samal hommikul või on sellega juba aastaid tegelenud,» ütles ta.

Korraldajate peamine ülesanne on luua toetav atmosfäär.

Otto Kose sõnul on ettevõtmise eesmärk asetada kirjandus teise vormi. «Kirjapandud tekst tekitab igaühel oma pildi, autori esituses saab see aga täiesti uue värvingu,» seletas ta. «Spontaanselt võib sündida väga kihvte asju. Marko Mägi luges kunagi näiteks ette Kuku klubi menüü ja sai sellega auhinnalise koha.»

Muusika toetab luulet

Igale luuletajale on oma loomingu ettekandmiseks ette nähtud piiratud aeg. Täpne minutite arv sõltub osalejate rohkusest ja selgub alles kohapeal.

Viljandi linnaraamatukogu huvijuhi Vilja Volmeri selgitust mööda annab esinejatele punkte publik. «Rahvale kõige enam meeldinud poeet saab võimaluse esindada Viljandit maikuus Tallinna kirjandusfestivalil «HeadRead» ning Viljandis ringisõitmiseks vikerkaarevärvi jalgratta.»

Kuigi sellistel üritustel üldjuhul laulda ja muusikat kasutada ei tohi, esinevad Viljandis kultuuriakadeemia muusikud, kes improviseerivad lugejatele toetuseks.

«Kui tekib sünergia rahvaga, siis piire pole,» kinnitas Otto Kosk. «Lavale on astunud ka selliseid inimesi, kes pole mitte kunagi esinenud. Kogu õhtu ongi üles ehitatud nii, et inimesed ennast vabalt tunneksid.»

Peale luuleprõmmijate on laval õhtujuht Päär Pärenson ja üllatused. Osalemissoovist oleks hea teada anda aadressil viljandislam@gmail.com, samas pole see ilmtingimata vajalik, registreeruda saab ka kohapeal.

«Viljandi Poetry Slami» korraldab Viljandi linnaraamatukogu koos Tallinna kirjandusfestivaliga «HeadRead». Tegemist on mai lõpul aset leidva «Tallinna Poetry Slami» eelsündmusega. Samadel eesmärkidel on prõmm olnud Tartus, Tallinnas, Pärnus ja Rakveres.

«Poetry Slamid» said alguse 1984. aastal Chicagos. Esimese sellise korraldas ühes väikeses klubis Marc Smithi nimeline mees. Peagi levis uus luuleesitamise vorm üle maailma ja on praegu väga populaarne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles