Video. Insuldi sümptomite tundmine võib päästa elu

Janika Kõrv
, Tartu Ülikooli kliinikumi neuroloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kliinikumi neuroloog Janika Kõrv
Tartu Ülikooli kliinikumi neuroloog Janika Kõrv Foto: Kuvatõmmis videost

​29. oktoobril tähistatakse kogu maailmas insuldipäeva, et juhtida tähelepanu raskele haigusele, mille tõttu sureb Eestis üle 800 inimese aastas. Insult tekib äkki ning sümptomite äratundmine ja kiire sekkumine võib päästa elu

Insult on äge haigus, millesse haigestub Eestis ligi 5000 inimest aastas. Haiguse tõsidusest ja koormusest ühiskonnale räägitakse palju, sest ligi kolmandik insulti haigestunutest sureb esimese kuu jooksul ja kolmandik ei parane täielikult. Haigestumine on eriti suur eakatel, kuid võib tekkida ka tööealiste inimeste hulgas, noortel ja isegi lastel.

Kui insulti haigestumine püsib enam-vähem samal tasemel, on insulti suremus Eestis aastatega vähenenud. Kui 2008. aastal suri insulti 1575 inimest, siis 2013. aastal 1208 ning 2015. aastal 856 inimest.

Kui vaatame laiemaid mastaape, siis kogu maailmas saab üks inimene kuuest oma elu jooksul insuldi ning iga kuue sekundi järel sureb keegi insuldi tõttu.

Insuldi üks põhjus on ajuveresoone lõhkemine, mille tulemus on verevalum ajus. Enamik insultidest on aga põhjustatud ajuveresoone ummistusest verehüübe ehk trombi tõttu – seda kutsutakse ajuinfarktiks.

Veresoone ummistumise tõttu jääb osa ajust ilma hapniku ja toitaineteta, mistõttu närvirakud saavad kahjustada ja hävivad juba mõne minuti jooksul.

Allpool nähtavas videos on selgitatud, millised on insuldi sümptomid ja kuidas seda haigust enneteda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles