Koolilapsed jäid kahe suletud tee vahele lõksu

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle nädala algul tõmbas traktor Mati tee adraga üles ja Vaikna talu perenaise Tiia Rehemaa sõnul on sealt jalgsi peaaegu võimatu läbi pääseda.
Selle nädala algul tõmbas traktor Mati tee adraga üles ja Vaikna talu perenaise Tiia Rehemaa sõnul on sealt jalgsi peaaegu võimatu läbi pääseda. Foto: Marko Saarm

​Karksi vallas Metsakülas on Kassepa kinnistu omanik Elle Toom lasknud üles künda Mati tee, mis on viiele majapidamisele kõige otsem tee Karksi-Nuia. Tee sulgemise tõttu kannatavad koolilapsed, kel on nüüdsest keeruline kooli pääseda.

Koolibuss võtab praegu lapsed peale samast kohast, kust varemgi, aga Kassepa bussipeatusse jõudmiseks tuleb viienda klassi lastel nüüd kõndida ligi kilomeeter ülesküntud pinnasel kahe põllu vahel. 

«Lapsed olid ükspäev koju tulles tagumikuni porised ja sellistena istuvad nad bussi ka,» ütles Vaikna talu perenaine Tiia Rehemaa. Järgmises talus elavad pensionärid kasutasid tema sõnul samuti Mati teed ja käisid seda mööda jalgratasega poes.

Nii sumpas ka Rehemaa, kummikud jalas, mööda kitsukest rada vett täis porirööbaste vahel, mille oli endisele teele jätnud traktor. Ta rääkis, et sügavad kraavid kaevati tee mõlemasse otsa juba augusti lõpus, ent kui ta möödunud esmaspäeval lastega Karksi-Nuiast tuli, nägid nad Mati teel traktorit. «See oli jumala võõras,» lausus ta masina kohta, mis adraga teed üles tõmbas. «Ta läks kähku minema. Ei tea, kas kartis meid või mis. Kopaga tõmbas veel selle »Anna teed« märgi üles ja oligi läinud,» jutustas Rehemaa.

Tema lastele pole buss kunagi koduukse juurde sõitnud, vaid varahommikul on neil tulnud ikka Kassepa peatusse kõndida. Teine talule lähim bussipeatus on kaheksa ja poole kilomeetri kaugusel asuv Odra peatus. Linna jääb sealt neli kilomeetrit. 

«Meil siin kolmel talul pole ju autot,» tähendas Rehemaa ning ütles, et ta ei tea, kuidas lapsed sinna kaugele bussipeatusse varahommikul jõuavad.

Õpilasliini korraldamine

Karksi vallavanem Taimo Tugi ja projektijuht-spetsialist Dmitri Orav on suletud teed mitu korda vaatamas käinud. Vald tee sulgemise vastu midagi teha ei saanud, sest see on eramaal. 

«Elle Toom seda teeks ei nimetanudki, vaid oma põllumaaks,» tõdes Tugi ja ütles, et on ka Rehemaade kooliskäimise muret arutanud ning kui see maa täiesti üles küntakse, on lastel jalgsi bussile minna võimatu. «Talvel nagunii ei saa neile teed lahti lükata. Ma ei kujuta ette, kuidas nad peaksid sealt lumega kõndima,» lausus ta. 

Koolibussi saaks vallavanema ütlemist mööda saata sisuliselt Rehemaade maja ette. See käiks siis Odra tee kaudu tiiruga, mis jõuab välja Valga–Uulu maanteele ja tähendaks bussile poole tunni võrra pikemat sõitu. Siin tuleb aga arvestada bussijuhti töötundide arvu, mis ei tohi lõhki minna, ja väga varast liikumist. «Oleme õpilasliinil vedajatega rääkinud ja nad sõidavad veel korra selle marsruudi läbi, et teada saada, kuidas teha nii, et buss jõuaks õigel ajal kooli juurde,» rääkis vallavanem. «Vallale tähendaks see sõidu eest umbes 1000 eurot kuus rohkem maksta.»

On kaalutud ka varianti ühe kinnistu omanikuga läbi rääkida, et tema maa kaudu õpilaste buss käima panna, sest pikem teekond kujuneks vallale liiga kalliks. «Aga kui muud varianti pole, peame seda tegema ja maksma lisa,» sõnas Tugi.

Käidud kohtutee

Kassepa kinnistul asuva Mati tee sulgemise pärast võtsid külaelanikud ette ka kohtutee: Mati kinnistu omanik Heiki Ojamets ja Kivestu kinnistu omanik Meelis Sõerd tahtsid tee kasutusõigust tagasi. Kohtumääruses on kirjas, et nemad esindasid ka kolme ülejäänud selles Metsaküla osas paikneva talu inimesi.

Sõerd, kelle ema ja õde elavad praegu Kivestu talus, rääkis, et Mati tee on olnud kasutuses juba paarsada aastat. «Elle Toomi mäletab minu ema sellest ajast, kui ta oli põlvepikkune blond tüdruk,» tähendas Sõerd ja rääkis, et paari aasta eest, kui sulgemise teema päevakorda tõusis, lasi ta Mati teele kohaldada õiguskaitse. Selle kehtivusaeg sai aga ümber ning nüüd anti maaomanikule õigus tee sulgeda.

Piirang Odra teele

Ent Mati tee sulgemine pole ainus mure. Kui Elle Toom kohtus õiguse sai, otsustas Mati kinnistu omanik Heiki Ojamets ka oma tee sulgeda. See lõikas ära kolme talu väljapääsu Odra teele, mille kaudu jõuab välja Valga–Uulu maanteele.

Pärast kohtuotsust Meelis Sõerd edasi kaebama ei hakanud ja ütles, et tema huvi on nüüd, et vald Odra teed korras hoiaks, ning ta loodab, et Ojamets lubaba külaelanikel kas või kord nädalas oma autoga sealt läbi sõita.

Ojamest ei tahtnud üksi kohtuteed jätkata ning näeb nüüd, et need kolm talu, kes kahe suletud tee vahele jäävad, peaksid esialgse liikumisvõimaluse tagasisaamiseks ise edasi võitlema. Nii ongi praegu Kivestu, Majori ja Vaikna talu kahe teesulu vahel lõksus. Ojamets saatis valda teate, milles loetles, kes tema teed läbida võivad, näiteks Elektrilevi, teehooldustöötajad, postiljon, kiirabi ja päästeteenistus. Ent kui Tiia Rehemaa vanem laps talle ükskord autoga järele tuli, et ema juubelile viia, oli Ojamets Rehemaa sõnul neile teatanud, et sealt nad sõita ei tohi.

Mati kinnistu peremees Heiki Ojamets ütles, et pärast Mati tee kinnipanekut hakkas tema hoovist palju autosid läbi sõitma. «Ma ka ei taha, et kogu aeg käib autode karavan minu õues,» tähendas ta. 

Laste kohta nentis talumees, et nad on bussile käinud Kassepa risti, kuigi varem sai seda teha teed mööda. «Ma arvan, et lapsed peavad käima üks aasta läbi lume, et teised saaksid elupäevade lõpuni otseteed kasutada. Muud võimalust vist ei ole,» lausus ta.

Vald aga seda võimalust enam ei näe, sest kohus on andnud Elle Toomile juba õiguse maad oma äranägemise järgi kasutada. 

«Ojamets ei saa seda teed kinni panna,» sõnas Tugi ning selgitas, et kuna see on kolme talu inimestele ainuke pääs avalikule teele, ei luba seadus seda sulgeda. «Ojamets on vallale ka kirja saatnud ja teatanud, kes sealt läbi pääsevad, aga õpilasliini bussi seal ei olnud,» lisas ta.

Kassepa kinnistu omanikul Elle Toomil on varemgi teede kinnipanemisega tegemist olnud. 2010. aastal kirjutas Sakala Metsakülas elavast Veebri talu peremehest August Pilgust, kes jäi ilma koduteest, mis asus Toomi maa peal. Toom ise on aga Sakala vahendusel 2012. aastal avaldanud Viljandi linna tegevuse üle nördimust, kui Lutsu tänaval tema koduakna all asendati murulapp munakividega.

Mati tee sulgemise kohta Sakala Elle Toomilt kommentaari küsida ei saanud, sest tema korteriust Viljandis keegi avama ei tulnud ning vallavanem Taimo Tugi ja spetsialist Dmitri Orav kinnitasid, et Toom on nendega asju ajades alati ise kohale tulnud ega ole oma telefoninumbrit andnud. Toom on ametnike sõnul ka helistanud, kuid numbrinäiduta. 

«E-kirjaga pilte saadeti ka alati nii, et ta andis Viljandi raamatukogu aadressi ja oli kokkulepe, et tema hommikul kell 9 ootab seal ja saab kirjad kätte,» sõnas vallavanem. 

Ka Viljandi linnavalitsuses polnud Toomi numbrit. «Ta pole oma numbrit andnud, vaid on alati ise käinud,» sõnas linnasekretär Ene Rink.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles