Aidas tuleb suursugune harfikontsert

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harfimängija Liis Viira
Harfimängija Liis Viira Foto: Erakogu

Ees ootaval nädalavahetusel saavad viljandlased osa väga hurmavast harfikontserdist ning tantsupeost harfide saatel. Esimest korda Eestis teoks saav rahvusvaheline harfifestival kulmineerub laupäeval kell 19 pärimusmuusika aidas kontserdiga «Harfilummus Põhjalas». Festivali tuntud ja karismaatilised osalejad maailma eri paigust mängivad harfimuusikat ka tantsuks, kui reedel kell 19 on kavas «Tantsumaja».

Aidas saab kokku ligi 70 harfimängijat, kes saabuvad Taanist, Islandilt, Rootsist, Soomest, Saksamaalt, Karjalast ja Ameerikast. Pika ajalooga ning rahvusvaheliselt tuntud harfifestival pole eriline mitte ainult seetõttu, et saab esimest korda  teoks Eestis. Vaid harva on võimalus kuulda nii suurt harfimängijate ja erinevate pillide koosseisu.

Pärimusmuusika keskuse produtsendi Merike Paberitsi sõnul on tõotab laupäevane kontsert tulla lummav, sest harfe saadavad eesti rahvapillid kandled. «Laval on näha veel teisigi pika ajalooga pille. Publikule esitatakse palasid näiteks romaani, gooti, keldi ja böömi harfidel ning osa pille on pärit lausa keskajast. Kontsert on kindlasti elamus nii visuaalselt kui heliliselt,» lubas Paberits.

Harfikontsert annab mitmenäolise ülevaate Norra, Taani, Rootsi ja Soome pärimusmuusikast. Esitamisele tuleb ka nüüdismuusika Soomest ja Eestist. Publik kohtub Eesti parimaks harfimängijaks peetava Liis Viiraga, kes esitab oma äsja ilmunud heliloomingut.

Reedel kell 19 on kõigil soovijatel on võimalik omal nahal ära proovida, kas haldjapillideks peetud harfide saatel saab tõesti tantsu lüüa ja pidu pidada. «Oktoobri »Tantsumajas« mängivad harfifestivali osalejad, kes lubasid rahvale selgeks õpetada mõne oma kodumaa populaarseima tantsu. Tantsusammudele lisab hoogu Eesti oma kandlemuusika,» kõneles Merike Paberits ootusärevalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles