Seltskond vuras nostalgilise bussiga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohelist Jõemaad uudistama tulnud seltskond oli rõõmuga valmis taluma väikse reisibussi ebamugavusi.
Rohelist Jõemaad uudistama tulnud seltskond oli rõõmuga valmis taluma väikse reisibussi ebamugavusi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Möödunud reedel ja laupäeval sõitis Suure-Jaanis, Olustveres ja Soomaal ringi omapärane reisibuss kümmekonna huvilisega Pärnumaalt.

Tegemist oli Tõhela külaseltsi õppereisiga. Huviliste eesmärk oli tutvuda Rohelise Jõemaa koostöökogu arendustegevuse ning sealsete turismiettevõtjate koostöö ja teenustega. Nad uurisid ka seda, millist kasu on piirkonnale toonud osalemine EDEN-i ja PAN Parkide koostöövõrgustikus.

Lõunapausi ajal kohtus Suure-Jaani külalistemaja kohvikus seltskonnaga Viljandi maavanem Lembit Kruuse.

Kohalikele pakkus omakorda huvi omapärane sõiduriist, millega lõbus seltskond oma teekonna ette oli võtnud.

Mittetulundusühingu Tõhela Turismiarendus juhatuse liikme Andres Lauri jutu järgi pakub see buss sõitjatele kõiki ebamugavusi: müra, vibratsiooni ja tolmu. Samas kaitseb see vihma ja tuule eest ning tagab lustliku sõidu ühest punktist teise.

«Bussi lugu algab 1961. aastast, kui see oli veel kastiga veoauto,» tutvustas Andres Laur. Tol ajal sõidutasid majandid ja kolhoosid inimesi ju lahtises autos presentkatte all. Nii oli olnud ka Tõhela kolhoosis.

1972. aastal pandi veoautole lauakoorem peale, võeti konjakipudel kaasa ning sõideti Tartusse autoremondi katsetehasesse. Sealt väljus auto juba väikese bussina.

«Raam, rattad ja mootor jäid kõik nii nagu veoautol, aga kerele pandi laudadest põrand ning ehitati puupostidest sõrestik, mis kaeti plekiga,» selgitas Laur.

Veoautost sündinud buss teenis Tõhela kolhoosi 1990. aastateni, kuni majandid lagunesid. Sõiduk jäi ühe osaühingu arvele ning konutas üle kümne aasta viilhallis, kuid säilis siiski terviklikuna.

2005. aastal võttis Tõhela külaselts nõuks sõiduriista ära remontida.
«Käisime igal aastal mõnes maakonna külas ekskursioonil ning tekkis mõte, et võiksime ju oma bussi korda teha ja sellega sõita,» jutustas Andres Laur.

Külarahvas töötas mõtte teokstegemiseks talgute korras kaks talve. Pandi uued põrandalauad ning kaeti need värske vineeriga. Värviti, nühiti ja lihviti, seejuures töö eest tasu küsimata. Vaipade ja seinakatete soetamiseks saadi toetust kohaliku omaalgatuse programmist.

Esimese sõidu tegi külaselts 2008. aastal Hiiumaale. Nüüd on Tõhela rahvas käinud bussiga igal aastal mõnes Eesti nurgas ekskursioonil ning see teenib neid ka lühematel sõitudel kodukandis.

Reedel tutvusid Tõhela inimesed Suure-Jaani ettevõtete ja plaanidega ning käisid Olustvere Orioni tähetornis. Teisel päeval uurisid nad Soomaa rahvuspargi väärtusi.
Teel uudistasid nad ka Pärnumaa Lähkma-Saunametsa külamaja ja -seltsi ning Halinga jahimeeste seltsi tegemisi.

«Selliseid piirkonnaga tutvumise reise on olnud teisigi. Näiteks paar nädalat tagasi tutvustasime Soomaad ja Viljandimaad Pärnu turismiinfokeskuse töötajatele, kes peavad oskama kliente juhatada,» lausus külalisi saatnud Rohelise Jõemaa koostöökogu projektijuht Annika Köösel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles