Jaan Lattik ja tema naine Alice maetakse ümber Viljandisse

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Lattik
Jaan Lattik

Tuntud ühiskonna- ja kirikutegelase, poliitiku ja kirjaniku Jaan Lattiku ja tema abikaasa Alice'i säilmed jõudsid täna Rootsist Eestisse ning need maetakse ümber Viljandi Vanale kalmistule.


Ümbermatmise tseremoonia algab 1. novembril kell 12 Viljandi Pauluse kirikus ja see on osa Eesti Vabariigi 90. aastapäeva tähistamise üritustest.

Jaan Lattik oli haridusminister aastatel 1925-1927 ja välisminister aastatel 1928-1931. Ta suri 27. juunil 1967 Stockholmis.

Jaan Lattik oli tegus ühiskondlik-poliitilises elus. Ta oli Konsistooriumi assessor 1919-1923, üks Eesti Kristliku Rahvaerakonna asutajatest ja selle liige, Asutava Kogu liige 1919 ja 1920, I-V riigikogu liige, haridusminister Jaan Teemanti valitsuses 1925-1927, välisminister August Rei ja Otto Strandmani valitsuses 1928-1931 ning Viljandi praostkonna praost 1935-1939.

Lattik kuulus Liivimaa sinodi valitud piibli redigeerimise komisjoni ja kirjutas kirikulaule. Kõigi nende aastate jooksul oli ta endiselt tihedalt seotud Viljandiga: siin olid tema pere ja kodu ning ta pidas maakoguduse hingekarjase ametit. Kogudusest eemaloleku ajal asendasid teda abiõpetajad ja prooviaasta pidajad.

Poliitikas oldud aastad võtab ta kokku niimoodi: «Mu elutöö ei piirdunud Viljandi maakoguduse õpetaja ja koolijuhataja ametiga üksi, vaid ma liikusin kirikumõisast ja kogu Viljandist mitmel ja mitmel korral eemale ja töötasin teistsugustel viljapõldudel ning töökohtadel, mis ei olnud otseses seoses kiriku põllupinnaga. Kui päris selgelt välja ütelda, kui võtta kõik too muu tegevus kokku ühteainsasse sõnasse: poliitika. Kas hea või paha, aga nii see oli tegelikult, et Viljandi maakoguduse õpetaja pidas lugu raskest ja ohakaterikkast poliitikamehe ametist. Rahulikust, vaiksest maa- ja poolenisti ka väikese linnakoguduse õpetaja avarast elamust minna kütmata suslavagunisse, ratastada lugematuid tunde ja uneta öid Viljandi ja Tallinna vahet ning võtta vastu sõimu ja vahtida omaenda palet karikatuuride kõverpeeglis - ega see kõik ole meelt ülendav ja südamele rõõmu toov elu.»

Jaan Lattiku 130. sünniaastapäeva tähistamiseks on kolmapäeval Valgamaal Karulas erilised koolitunnid. Endist riigi- ja kirikutegelast Lattikut meenutatakse ajaloo-, geograafia-, usuõpetuse, kodanikuõpetuse, koduloo- ja kehalise kasvatuse tunniga.

Kodanikuõpetuse tunni annab video vahendusel haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles