Tudengid viivad kunstid noorteni

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe osana projektist loob Von Krahli teater 2012. aastal tänavateatri etenduse, milles osalevad tänavu lõpetav kultuuriakadeemia teatrikunsti kaheksas lend (pildil) ja noorte hulgast leitud huvilised.
Ühe osana projektist loob Von Krahli teater 2012. aastal tänavateatri etenduse, milles osalevad tänavu lõpetav kultuuriakadeemia teatrikunsti kaheksas lend (pildil) ja noorte hulgast leitud huvilised. Foto: Artur Sadovski / Postimees

Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia, Von Krahli teater ning konsultatsioonifirma PW Partners alustasid rahvusvahelist projekti, milles seotakse etenduskunstid, kommunikatsioon, meedia, tervishoid ja noorsootöö.

MIMO («Moving In! Moving On! Application of Art-Based Methods to Social and Youth Work») on Euroopa Liidu rahastatav kolmeaastane projekt, milles teevad koostööd Lõuna-Soome ja Eesti. Mõlemal pool korraldatakse noortele eri valdkondi siduvaid töötubasid.

«Kuigi tegemist on rahvusvahelise ettevõtmisega, on selles Viljandimaal oluline osa,» kinnitas projektijuht Irene Hütsi. «Paljud töötoad leiavad aset siin.»

Projekti eesmärk on rakendada sotsiaal- ja noorsootöös kunsti meetodeid.

Esimene seminar oli Turus

Projekt läks käima juba aasta algul ja Soomes Turus on peetud esimene seminar. 2. mail kohtuvad kõik projektis osalejad Tallinnas Telliskivi loomelinnakus kunsti sotsiaalsust käsitleval seminaril.

Kultuuriakadeemiale olulisim etapp algab sügisel, kui tudengid hakkavad andma etenduskunstide töötube kümnes Eesti koolis või noortekeskuses.

«Eesmärk pole üksnes valitud noortele huvitavat aastat korraldada, vaid avardada tudengite kui tulevaste professionaalide kunstitegemise võimalusi,» avas projekti hariduslikud tagamaad kultuuriakadeemia etenduskunstide osakonna juhataja Jaanika Juhanson.

«Noortega tegelevad tudengid saavad ettevalmistuse samasuguseid kunstiprojekte teinud etenduskunstnike töötubades ja didaktikakursustel, protsessist kirjutatakse juhendajate käe all seminaritöid ja artikleid ning tegevuse kulgu käsitletakse rahvusvahelistes seminarides ja sümpoosionil,» seletas ta.

Jagatakse teadmisi

Töötubasid juhendavad kultuuriakadeemia etenduskunstide, kultuurhariduse ja muusikaosakonna tudengid ning eesmärk on jõuda koos kohalike noortega lavastuse või mõne muu kunstitulemini.

Töötoad lõpevad ühise laagri-festivaliga 2012. aasta suvel, kui esitletakse gruppide loomingut.

Irene Hütsi sõnul saavad tudengid jaanuarist maini koolitusi, mis peaksid neile andma inspiratsiooni ja õpetama metoodikat. «Needsamad tudengid hakkavad sügisel oma teadmisi jagama,» lausus projektijuht.

Kultuuriakadeemia, Von Krahli teatri ning juhtimis- ja konsultatsioonifirma PW Partners Soome-poolsed partnerid on selles projektis Humanistinen Ammattikorkeakoulu, Turu noorsooamet ning peapartnerina Turu rakenduskõrgkool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles