Päevaintervjuu: «Nava laval» valitseb Hella Wuolijoki

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Kõdar
Jaak Kõdar Foto: Elmo Riig / Sakala

Lõuna-Mulgimaal maalilise looduse keskel Nava talus peetud suvised kultuurifestivalid on lummanud paljusid eestlasi. Tänavune aasta pole erand.

Nava talu peremees Jaak Kõdar, kuidas teie kandis elu läheb?

Alles uuristasime lumekaevikuid, et pääseda laulupiiripostini ja vaid valla vingeim traktor suutis teed lahti hoida. Nüüd loeme lume alt vabanenud õuel metsanotsude künnivagusid, mis tuleb kõik käsitsi tasandada. Talvel õues heinarõugu all pesitsenud metsseapere ise on ilmalaanen laiali.

Koos loodusega ärkab ka «Nava lava» toimkond.

Mis on tänavuse festivali teema?

Kuues mulgi kultuuri festival «Nava lava» on pühendatud kuulsale Soome näitekirjanikule Hella Wuolijoele. Festival kestab 22.—24. juulini ja sellega tähistatakse tema 125. sünniaastapäeva.

Hella Wuolijoki on sündinud 21. juulil 1886 ja kasvanud seitsme kilomeetri kaugusel Nava talust. Ta oli ju samasugune, nagu olid meie vanaemad, nagu on emad, õed või tütred.

Andekus, sihikindlus ja maailma mõistmine on säilitanud teda meile sama suure ja silmapaistvana, kui ta oli ajal, mil sündis «Niskamäe» ja tema kui Yleisradio peadirektori hääl oli selgelt kuuldav kogu Soomes.

Mida te publikule pakute?

Kolmel õhtul mängime uut näidendit «Väike kange mulgi naine», milles püüame laiemalt vaadelda Hella Wuolijoe noorust Mulgimaal, kujunemist poliitikuks ja kirjanikuks ning tema sidet Eestiga. Tuntud näitlejatest löövad kaasa Arvo Raimo, Luule Komissarov, Riho Rosberg, Aarne Soro ja Iivi Lepik.

Kahel päeval etendame luuleteatris Wuolijoe ainsat poeemi «Sõja laul», mis põhineb Jakob Hurda kogutud regivärsilisel rahvaluulel ja on Bertolt Brechti sõnade kohaselt rohkem patsifistlik kui militaarne.

Poeem on tõlgitud soome, saksa ja vene keelde. Laval on seda mängitud vaid Saksamaal Kölnis. Eestis on see esimene lavakatse, milles proovivad oma võimeid Viljandi kultuuriakadeemia värsked lõpetajad.

Kas Nava laval kõlab ka muusikat?

23. juulil on kavas täispikk ooperi- ja klassikalise laulu kontsert «Prantsuse ja hispaania laul Mulgi mõtsan», kus Mulgimaalt pärit ooperitäht Monika Evelin Liiv näitab uue kavaga oma võimeid talu põlispuude vaikuses.

Ei puudu ka üllatused.

Alati olete midagi pakkunud lastele.

Pakume seekordki — midagi mõnusat ja magusat. 24. juulil etendab noorteteater O Silvia Soro lavastatud näitemängu «Jäätise kuningriik», millele järgneb tõeline jäätisepidu.
Nagu Naval ikka, saab süüa mulkide moodi lõunat, teha lühimatku kopraparki või põlispuude juurde ja sooritada rabamatka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles