Sport liidab põllumehi ja endisi koolipoisse

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaino Lopp (vasakult), Janek Lass, Tarmo Säga, Raivo Sell ning Margus Marrandi on edukad põllumehed ja saalihokis kõvad käpad. Korvpallis kipub «vanakestel» kiirust nappima, loodetavasti aitab neid tulevikus noorem põlvkond, kes hetkel alles õpib ametit.
Kaino Lopp (vasakult), Janek Lass, Tarmo Säga, Raivo Sell ning Margus Marrandi on edukad põllumehed ja saalihokis kõvad käpad. Korvpallis kipub «vanakestel» kiirust nappima, loodetavasti aitab neid tulevikus noorem põlvkond, kes hetkel alles õpib ametit. Foto: Erakogu

Jüripäeval oli Leies kohaliku spordiklubi eestvõttel tõrvikutega teatejooks ning uhiuues varustuses peeti tuliseid saalihokilahinguid.

Spordiklubi eestvedaja põllumees Janek Lass ütles, et see oli spordihooaja lõpupidu: klubi tuumiku moodustavad põllumehed ja kevadel neil sportimiseks aega napib.

Põllumehed ja koolipoisid

Kümme aastat tegutsenud spordiklubi koondab Tartu ja Viljandimaa suurte põllumajandusettevõtete juhte, põllumajandusega seotud ametnikke ja konsultante ning kohaliku kooli vilistlasi ja õpilasi.

Janek Lass asus Leie kooli õpetajaks 1990. aastate keskel pärast Eesti maaülikooli agronoomia eriala lõpetamist. Ühtlasi tegutses ta koolis treeneri ja ringijuhina. Et tingimused olid head, kutsus ta ka oma Tartu-aegseid koolivendi Leie sportima.

Trenni hakati tegema esmaspäeviti. Janek Lassi sõnutsi tuleb iga kord kohale 12—15 spordimeest ning vastakuti lähevad noored ja vanad ehk põllumehed ning Leie kooli vilistlased ja õpilased.

Esimestel aastatel käis põllumeeste jaks koolipoiste omast enamasti üle, kuid nooremad on tugevamaks sirgunud ning üsna pea 40. eluaasta künnisele jõudvad põllumehed väetimaks jäänud.

«Korvpallilahingutes kipume nüüd paraku rohkem kaotama — kiirust ei jagu enam,» nentis Janek Lass.

Uus ala, mida harrastades eakamad mehed noortel selga prügiseks teha püüavad, on Eestis kiirelt populaarsust koguv saalihoki. Selles mängus panevad niinimetatud vanakesed end kavaluse ja osavusega maksma.

Saalihokivarustus

Janek Lassi sõnutsi peetakse igal aastal võimla sünnipäeva. Selleks on oktoobrikuu päev, mil Mart Laar võimla avamisel palli õhku viskas.

Ametlikult registreeriti Leie spordiklubi kaheksa aastat tagasi. Mõne aasta eest saadi põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti kaudu külade meetmest korvpallimänguks uued lauad, konstruktsioonid ning tabloo.

Tänavu tuli toetus projektile, millega soetati saalihokiväljakule vajalikku kraami: poorde, väravaid, keppe ja palle. «Leidsime vähempakkumise teel firma, aga see kadus ära. Selgus, et nad olid teinud liiga madala pakkumise: selle hinnaga polnud võimalik asju saada,» rääkis Lass.

Nii panid põllumehed seljad kokku ning lisasid toetuseks saadud 3195 eurole omalt poolt 2428 eurot. Hangitud vahendeid saavad nüüd kasutada nii spordiklubi kui Leie kool.

Leie põhikooli direktor Tiit Kurvits ütles, et spordiklubi on loonud sportimisvõimalusi ning liidab kodukohaga kooli vilistlasi. «Janek Lass on hobi korras korvpallitreener ja juhendab koolipoisse. Meie poisid on maakonna võistlustel igal aastal kolme hulgas,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles