Noored panevad end Paistu metsas proovile

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval korraldab Kaitseliidu Sakala malev noortele patrullvõistluse «Laidoneri rada», mis astub varasema talvise matka asemele.

Kui Kaitseliidus kerkis päevakorrale kava jätta huviliste vähesuse tõttu ära kindral Johan Laidoneri sünniaastapäevale pühendatud veebruarikuine matk, tulid kohalikud noorkotkad välja mõttega korraldada selle asemel võistlus.

«Poisid soovisid siiski oma kunagise peavanema mälestust au sees hoida,» lausus Kaitseliidu Sakala maleva noorteinstruktor Ain Laane. Erna retke sarnased ettevõtmised on populaarsed ja ka noored otsustasid poolmilitaarse mõõduvõtu kasuks.

Tulevad ka lõunanaabrid

«Osalejate arv pole nii suur, kui me lootsime,» nentis Ain Laane tosina registreerunud võistkonna kohta. Siiski saab üritust lausa rahvusvaheliseks nimetada, sest kaasa teevad ka Läti noorteorganisatsiooni Jaunsardze esindus ning Karksi-Nuia ja Läti noorte ühendvõistkond. Külalisi on oodata veel Kaitseliidu Valgamaa malevast.

Võistlustulle ei astu üksnes mehepojad. «Juhend lubas ka tüdrukutel kaasa teha ning osaleb mitu segavõistkonda,» rääkis korraldaja.

Kõige enam läheb laupäeva hommikul rajale suunduvatel võistlejatel tarvis orienteerumisoskust ja meeskonnavaimu.

«Linnulennult võttes on raja pikkus 18 kilomeetrit, ent on selge, et maastikul alati kõige lühemat teed valida ei õnnestu,» kõneles Laane. Ta lisas, et korraldajad on silmas pidanud laste ohutust ning näiteks suuri veetakistusi teel ette ei tule.

Esialgse ajakava järgi peaks viimane võistkond Holstre kooli juures finišeeruma kell kuus õhtul.

Mälestushetk

Kahepäevane ettevõtmine saab alguse homme piduliku kogunemisega võistlusele nime andnud kindrali sünnikohas Viiratsi vallas.

«Mälestame Johan Laidoneri küünalde süütamise ja lillede asetamisega mälestussamba juurde,» ütles instruktor.

Nagu militaarkallakuga organisatsioonile paslik, sõidavad osalejad kohale Kaitseliidu veoautodega. Suurt kolonni teedel liiklust ummistamas pole, korraldajate sõnul piisab paarist autost. Päev jätkub võistlusteks valmistumise, ohutustehnika õpetamise ja varustuse kontrollimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles