Torupilli-Antsu loo: Tippspordin kannatep sportlane

, Riidajalt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Taul
Ants Taul Foto: Elmo Riig / Sakala

Joba tükk aiga om Andrus Veerpalust kõneldu. Terve laulupidu jagu inimsit om temä toetuses miilt avalden ja allkirju andan. Mia mõtli selle asja pääle ja vaadessi, et «Maalehen» olli Andrusest ilus pilt ja jutt man, et sa, Andrus, ollit ää poiss, a mes sa nüid tennu olet.

Sina ei ole millegin süidi, Andrus! Süsteem om süidi. Ma ole akanu mõtleme, et mes om tänapäevätse olümpiamängu ja üldse tippsport. Miu arust ei võistle enämb sportlase nigu luust ja lihast inimse, kes om ausalt trenni tennu ja saanu oma tulemuse. Võistlese oopis söögiretsepte ja kikke värke andje.

Ku autule annat väige ääd ja peenikest kütust, siss ta ju sõit kah parembini ku sii, mes solgige käip. Sellen om küsimus. Nagu ma ole aru saanu, siss nii täädusemehe ei tää esiki, mes ainit nii tippsportlase sööve ja kostmaald akkap toping. Telekan üits tark miis kõnel, et sii komisjon, kes sedä kikke indap, ei saa essude. Aga essude võiva nii, kes neid ainit sportlastele sissi söödäve. Konks omgi tolle kotusse pääl.

Nüid tuless akate taga aame, kunkottal essusive nii mehe, kes temäle neid tablette või muud andsive. Andruse naine ei ole nõnda tark, et mõist tippsportlasele täpselt süvvä anda — nõnda naiivse me ei piass oleme.

Ma ole kuulu, et näites sportvõimleja piave joba viieaastetselt ja viil noorembeld arjutemisege pääle akkame. Neid siss väänätes ja sikutedes nõnda- ja tõistpidi ja mõnel om joba 25—30 aaste vanutselt liigesse läbi. Mille jaoss?

Piass mõtleme rohkemb rahvaspordi pääle, inimeste tervise pääle. Osa raha, mes tippspordi pääle pannas, piass laiali jagame ja propagiirme rahvasporti. Kepikõnni ja jalgrattamatka joba toimive. Siande tippsport, kos kik käip piiri pääl ja sportlane esi jääp sääl koskile vahele, om miu arust mõttetu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles