Väikese rahva pikk vaip

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaalt pärit Ella Lemetti-Kuortti Merle Puusepa juhendamisel Heimtalis vaipa oma triipu kudumas.
Viljandimaalt pärit Ella Lemetti-Kuortti Merle Puusepa juhendamisel Heimtalis vaipa oma triipu kudumas. Foto: Tiina Sarv

​11. aprillil Eesti Vabaõhumuuseumis alguse saanud Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud vaiba kudumine on jõudnud viimasesse veerandisse. Oma panuse selle valmimisse annab ka Heimtali muuseum.

Üldkompositsiooni autori kunstnik Anu Raua sõnul on ajaloolise vaiba kavand üles ehitatud nii, et saja meetri pikkuse vaiba igal meetril kajastuks ühe või paari naaberkihelkonna triibu- ja värvimeeleolu. Iga meetri järel kootakse mustrisse sinimustvalge, tuletades otsekui refräänina meelde, millise suure sünnipäeva puhul üheskoos seda vaipa kootakse.

Teine autor, tekstiilikunstnik Ene Pars on töötanud väga palju Eesti kihelkondade rahvatriibustikega ning tunneb neid läbi ja lõhki. Praegugi on Heimtali rahvamajas tema triibustikest inspireeritud lapitööde näitus. Juubelivaibas kajastatakse kõiki Eesti 107 kihelkonna triibumustreid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles