Oskamatud töömehed keerasid treppi parandades käki kokku

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trepid on rikutud ja pererahvas ootab nõutult lahendust.
Trepid on rikutud ja pererahvas ootab nõutult lahendust. Foto: Elmo Riig

​Viljandlanna Veronika Ariva on kurb ja nõutu, sest ajalehekuulutuse kaudu tellitud firma suutis tema elumaja kahest välistrepist teha inetud käkerdised, selle asemel et need ära parandada.

Kuuekümnendatel aastatel ehitatud maja neljaastmelised betoontrepid olid aja jooksul alumisest astmest mõne tüki kaotanud ja betooni olid tekkinud praod. 

«Suvi on sobiv aeg selliste vigade parandamiseks ja olime rõõmsad, et leidsime kuulutuse järgi ehitaja, kes lubas paari päevaga asja korda ajada,» rääkis Ariva. Firma juht Kert Karro tõi kohale töömehe, kes pidi olema trepiehituse asjatundja. Lepiti kokku ka hinnas. Ehkki see tundus krõbe, seletas Karro, et töö on kvaliteetne ja riistad kallid. Arvestuslikult pidi töö valmis saama kahe päevaga. 

«Töö läks lahti ja töömees oli usin, Karro ise hoolitses materjalide eest ja käis mitu korda päevas kohal. Kui pärisime töö käigus, kuidas trepi servad ja vertikaalsed pinnad ilma saalungiteta siledaks saavad, vastas Karro, et selleks on spetsiaalsed segud,» kõneles Ariva.

Sooja ruumi tsement

Kui trepi pealispind jäi tahkudes kare kui köögiriiv ja inetult laiguline, tekkis Arivatel esimesi kahtlusi. Toona rahustas Kert Karro pererahva maha. Ta möönis, et materjalivalik läks veidi viltu, aga lubas, et kareda pinna saab katta uue materjaliga, mis ise siledaks valgub. 

Kohe tõigi ta poest uue segu, mida asus koos töömehega trepile valama. Pärast valatud pinna tahkumist oli vaatepilt masendav: trepi pind oli ebaühtlane, ääred ja servad ülevoolanud segust kõverad ja konarlikud. 

«Selle materjali kasutusjuhendi ülelugemine näitas, et seda oleks võinud pruukida teatud aluspinna puhul ainult soojas ruumis. Andsime sellest Karrole teada ja palusime tal kohale tulla asja selgitama,» rääkis Veronika Ariva.  Karro oli vastanud, et kõnealust segu soovitati kauplusest kinnitusega, et see sobib ka välistingimustesse.

Edaspidi oli Kert Karro ajapuudust ettekäändeks tuues saatnud olukorda lahendama oma kolleegi, kes käis Arivate juures nii üksinda kui ka asja tundvate töömeestega ning ühiselt jõuti järeldusele, et töö on praak ning see tuleks ümber teha. Asjatundja arvates tulnuks viimane valatud kiht maha lihvida ja siis trepp uuesti viimistleda. 

Lubadus on täitmata

Ehkki Kert Karro lubas edaspidi tellijale, et teeb selle asja korda nii nagu peab, ei juhtunud mitme nädala  jooksul midagi. Lõpuks pöördusid Arivad abi leidmiseks Sakala poole. 

Kui Sakala kolm nädalat tagasi Karrole helistas, tunnistas too probleemi. «Vahepeal olid vihmased ilmad. Me ei saanud neid treppe korda teha. Samas ma ei mõista selle teema tõstatamist meedias. Me ei ole tahtlikult inimestele selliseid treppe teinud. Me pole võtnud ehitus- ega materjaliraha, töö on ju poolik,» sõnas ta. 

Kert Karro möönis, et treppe parandades juhtusid nad kasutama vale segu ja selle tõttu töö ebaõnnestuski. Ta lisas, et sama hästi võiks tema süüdistada kauplust, kes oli talle ebasobiva materjali soovitanud. «Asi saab korda, aga järgmise nädala lõpuks. Enne ei luba ma midagi,» sõnas Karro. Paraku ei juhtunud vahepeal midagi. 

Poolteist  nädalat hiljem helistas Sakala uuesti Karrole ja too ütles, et töö on tegemata, sest kehv ilm ei ole lasknud objektile minna. «Oleks see nädalavahetus ilus, saaks mehed peale saata. No ja tädi on väga kuri ka, mehed ei julgegi sinna minna. Kuule, ära kirjuta Sakalasse. Äkki unustame selle asja üldse ära? Maksan sulle 100 eurot,» sõnas ta telefonivestluses. 

Kui ajakirjanik ettepaneku tagasi lükkas, oli torus hetk vaikust. «Kuule, helistan päeva lõpus, vaatan kaks ehitajat, kes tulevad teevad selle asja korda,» sõnas Karro. 

Õhtupoolikul helistas ta ja lubas, et järgmise nädala teisipäeval või kolmapäeval tuleb meister, kes asja korda teeb. «Minu firma töötajatega ei ole Ariva rahul. Peab olema vägev vend, kes sinna läheb. Ise olen Rootsis, sõidan rekaga. Maksan kas või topelt kellelegi, ma ei taha oma mainet rikkuda, tunnen Viljandis kõiki inimesi. Teisipäev või kolmapäev hakkab ta lihvima. Võite minna vaatama ja pilti tegema,» sõnas Karro. 

Veronika Ariva ütles, et mainitud ajal, eelmise nädala keskel helistas talle tõesti üks töömees, kes ütles, et on parajasti Pärnus, aga tuleb reedel ja teeb trepid korda. Paraku ei tulnud reedel kedagi. 

Veronika Ariva sõnutsi on kogu trepisaaga kestnud juba 6. augustist ning Karro on lubanud tulla ja trepp korda teha vähemalt kümnel korral.   

«Selle looga soovime inimesi hoiatada selliste töömeeste eest, kes katteta lubadusi jagavad ega tunne materjali ning töövõtteid, mida see valdkond eeldab,» sõnas Veronika Ariva. Ta lisas, et kui peaks leiduma üks osav ja aus töömees, kes ta kihvakeeratud trepid korda oskaks teha, võiks too endast märku anda. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles