Viljandi Tarbijate Ühistu hävitab arhitektuuripärandit

, viljandlane, restauraator ja muinsuskaitsja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joosep Metslang
Joosep Metslang Foto: Marko Saarm

​SEL SUVEL NÄGIME Viljandi Tarbijate Ühistule (VTÜ) kuuluval krundil Tallinna tänav 3, kuidas ühistu meie kõigi ja iseenda arhitektuuripärandi hävitas. Sõgedalt lammutati XIX sajandi palkelumaja ja graniitmüüridega maja, mis olid maamärgiks nüüdseks sisuliselt hävinenud Viljandi kõrtside ajaloole, Viljandi mõisa majandushoonete ajaloole selles kvartalis ja Viljandi Eesti Põllumeeste Seltsi varemetel märatsevale ühistule endale.

2001. aasta detailplaneeringust saati tahtis ühistu hooned lammutada. Mõne aasta eest lammutati nimetatud hoonerühma juurest lagunema jäetud stiilne vahvärkseintega kuur.

Et kõnealusesse kvartalisse planeeritud veekeskuse puhul tuleb arvestada muinsuskaitse eritingimusi, märkas 2016. aastal hoonerühma arhitektuuriajaloolane Monika Eensalu ja nimetas hooned arhitektuurselt väärtuslikuks. Kahjuks jäi dokument kooskõlastamata. Reaktsioon oli siiski kiire: 2017. aasta esimestel kuudel kooskõlastati Viljandi linnavalitsuses väga kaheldavad dokumendid ning asuti lammutama.

NEED HOONED olid ühistut teeninud üle sajandi. VTÜ, te eelistasite pika ajalooga organisatsiooni mälestusmärgid vastutuleliku väärindamise asemel lõpuni ekspluateerida ja põrmustada. Sealjuures selgitamata, miks. Kas veekeskuse parkla jaoks?

Olen niisugust juurtetunnetuseta ükskõiksust kohanud vaid Venemaal, kus arhitektuuripärandil viiburlikult laguneda lastakse; kus terve maa külade ja linnade iseloomulikud hooned lammutatakse, et betoonist, tellistest ja plekist, identiteedita ja eemaletõukavad uberikud asemele ehitada.

Hullumeelset hävitamist ei takistanud ka 149 kodaniku allkirjaga palve lammutustööd katkestada ja järele mõtelda. Need 149 inimest on viljandlased ja teised Eesti kodanikud. Muinsuskaitsjad, restauraatorid, konservaatorid, arhitektid, insenerid ja arhitektuuriajaloolased. Koolide õpetajad ja kõrgkoolide õppejõud. Väga erinevate asutuste ja ettevõtete juhatajad, ametnikud ja spetsialistid. Poliitikud. Nende usk VTÜ väärtushinnangutesse on nüüd hävitatud.

MEILT ON SISULISELT varastatud vanalinnalik krunt kogu selle hoonestusega: Viljandi mõisa meisterlike puuseppade kätetööna valminud palkmaja (kõrtsmiku maja?), niinimetatud Mulgi vuugiga esinduslik kivimaja (kõrtsi tööliste maja?) ja stiilne baltisaksalik vahvärkseintega kuur. Kolm erilist hoonetüüpi tihedalt üheskoos. Keset Viljandi vanalinna muinsuskaitseala. Lammutatud.

VTÜ: loobun teie Viljandi kauplustes (Maksimarket, Konsum, Viljandi kaubamaja, Kodukaubad, Mööbel) ostlemisest. Kaaskodanikel, kes hoolivad meie kodulinna mainest ja pärandist, soovitan kaaluda sama. Kuni Tallinna tänav 3 kolm ajaloolist hoonet ei ole algse koha peale algse ehitustehnikaga rekonstrueeritud, kasutades maksimaalselt algset substantsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles