Viiratsis hakatakse ehitama uut küttesüsteemi, mis langetab eluasemekulusid

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiratsi katlamaja
Viiratsi katlamaja Foto: Elmo Riig

Energiaettevõte Adven Eesti panustab koos keskkonnainvesteeringute keskusega (KIK) ligi 800 000 eurot selleks, et rajada Viiratsi alevikku uus katlamaja ja soojustorustik. Kohalikele majapidamistele terendab vähemalt kümneprotsendiline hinnalangus.

Adven Eesti sõlmis äsja ehituslepingu. Lepingu järgi lõpetatakse katlamaja ehitustööd järgmise aasta kevadeks. Uue soojustorustiku ehitamine on planeeritud ületuleva aasta küttehooja vahelisse aega.

KIK toetab biokütuse katlamaja ehitust ümmarguselt 250 000 euroga ja ligemale 1100 meetri ulatuses torustiku väljavahetamist pisut enam kui 120 000 euroga.

Viiratsi uues katlamajas on võimalik kasutada puiduhaket ja mitmesuguseid puidutööstuse jääke, aga ka tükiturvast, mis tagab piirkonna kodudele ja ettevõtetele hinnastabiilsuse. Praegu kasutatavad gaasikatkad jäävad talviste tippkoormuste katmiseks alles.

Konkurentsiameti kodulehe andmeil on Viiratsis sooja megavatt-tunni piirhind praegu 64,15 eurot. Kui lisada sellele 20-protsendiline käibemaks, siis 76,98 eurot.

Viljandi vallavanema Ene Saare sõnul on uus keskkonnasõbralik ja efektiivne puiduhakke katlamaja alevikule väga oluline investeering, sest just kõrged eluasemekulud on tihti takistuseks uute inimeste piirkonda meelitamisel. "Arvestades küttehinna oodatavat langust loodame ka Viiratsi korteriturule uusi väljavaateid," lisas ta.

Adven Eesti investeeringute ja arenduse valdkonna juht Priit Tiit tõdes, et kaugküttekulud on eriti maapiirkonnas igale kodule ja ettevõttele olulised väljaminekud, mistõttu on KIK-i toetusmeede tähtis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles