Miks välismaalane linnapeaks ei sobi?

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Linnavolikogu liikmel on palju vähem võimu otseselt inimeste õigustesse sekkuda kui meeril. Nii võib võtta lühidalt kokku ministeeriumi vastuse küsimusele, miks lubab seadus teise riigi kodanikul kuuluda omavalitsuse volikokku, ent ei võimalda tal asuda mõne linna või valla etteotsa.

Sõnastatud küsimus on Viljandis aktuaalne seetõttu, et IRL seadis üle-eelmisel nädalal oma linnapeakandidaadiks pikki aastaid Viljandis elanud, ent tänaseni Soome passi omava Harri Juhani Aaltoneni. Kohaliku omavalitsuse korralduse seadus aga ütleb, et linnapeaks saab valida Eesti Vabariigi kodaniku. Aaltonen on valmis kodakondsust vahetama, kui talle peaks pärast valimisi avanema võimalus meeri amet vastu võtta.

Kodakondsuse nõue ei kehti üksnes linnapeale, vaid ka linnavalitsuse liikmetele. Samas võib näiteks soomlane või lätlane olla kas või linnavolikogu esimees. Harri Juhani Aaltonen on olnud viimased neli aastat Viljandi volikogu aseesimehe rollis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles