Linnapea tahtis salakäike, teadlane muinaslinnust, linlased ootasid kullast tõlda

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi ordulinnuse väljakaevamised 1939. aasta suvel. Kaevamiste juht Armin Tuulse (fotol keskel) vaatab mõtlikult maha. Pildilt puudub linnapea August Maramaa, kes tavaliselt sättis end igal võimalikul juhul pildile. Küll aga on kaadrisse jäänud Oma Maa toimetaja F. Kool (kõige parempoolsem, ülikonnas mees, kes tüüpilise ajakirjanikuna segab töömehi).
Viljandi ordulinnuse väljakaevamised 1939. aasta suvel. Kaevamiste juht Armin Tuulse (fotol keskel) vaatab mõtlikult maha. Pildilt puudub linnapea August Maramaa, kes tavaliselt sättis end igal võimalikul juhul pildile. Küll aga on kaadrisse jäänud Oma Maa toimetaja F. Kool (kõige parempoolsem, ülikonnas mees, kes tüüpilise ajakirjanikuna segab töömehi). Foto: Viljandi muuseumi fotokogu

1939. aasta suvel Viljandi ordulossi varemetes tehtud arheoloogilised väljakaevamised kestsid natuke üle kuu, kuid selle napi aja jooksul saadi palju olulisi leide, lükati ümber vana legend ning ei enne ega pärast ole ilmselt olnud ainumastki korda, kui siinsed väljakaevamised poleksid möödunud üle-eestilise meediakära saatel.

««Villu keller» «polnud vangikong, vaid eluruum», «Ordulossi köeti soojaõhuga», «Leiti 200 muinsuseset!». Sellised rasvased pealkirjad laiutasid 1939. aasta 31. juuli Päewalehes.

Kui nendele väljakaevamistele ametlikult punkt pandi, andis «tööde juhataja magister Tuulse ajakirjanikele jutuajamise, milles käsitles väljakaevamiste tulemusi».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles