Meerikandidaat loodab saada kodakondsuse tavalisest kiiremini

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministeeriumi sõnul võtab Eesti kodakondsuse saamine aega kaheksa 
kuud, kui mitte rohkem. Soomlasest Vil-
jandi linnapeakandidaat Harri Juhani Aaltonen usub, et protsess saab käia rutem.
Ministeeriumi sõnul võtab Eesti kodakondsuse saamine aega kaheksa kuud, kui mitte rohkem. Soomlasest Vil- jandi linnapeakandidaat Harri Juhani Aaltonen usub, et protsess saab käia rutem. Foto: Elmo Riig

Kui IRL-i Viljandi linnapeakandidaadil Harri Juhani Aaltonenil võtab Eesti kodakondsuse saamine nõnda palju aega, kui senine praktika lubab oletada, tuleks enne tema meeri kohale asumist nimetada ametisse ajutine inimene või leida muu lahendus. Irlikad rõhutavad, et protsess võib käia palju kiiremini, kui arvatakse.

Eelmisel nädalal Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Viljandi linnapeakandidaadiks nimetatud Harri Juhani Aaltonen on küll pikki aastaid siin elanud ja töötanud, kuid tal on tänaseni Soome pass. Kuna kohaliku omavalitsuse korralduse seadus lubab linna etteotsa asuda üksnes Eesti kodanikul, on Aaltonen otsustanud, et valituks osutumise korral loobub ta meeri ametikoha vastuvõtmiseks Soome kodakondsusest.

Kaheksa kuud, kui mitte rohkem

Et esialgu jäi ebaselgeks, kui kaua Eesti kodakondsuse saamine võib aega võtta, uuris Sakala siseministeeriumilt, mida senised kogemused selle kohta ütlevad. Üleeile õhtupoolikul toimetusele laekunud vastuses märkis ministeeriumi kommunikatsiooninõunik Merje Klopets, et kodakondsuse seaduse järgi on politsei- ja piirivalveametil taotluse menetlemiseks aega kuus kuud.

«See muidugi ei tähenda, et kõigi taotluste puhul kulubki kuus kuud. Menetlusele kuluv aeg sõltub konkreetsest taotlusest ja menetlus viiakse läbi võimalikult kiiresti,» selgitas Klopets. Ta lisas, et politsei- ja piirivalveameti asjaajamisele lisandub taotluse siseministeeriumis läbivaatamise aeg ja valitsuses otsustamise aeg.

«See kõik võtab optimistlikus vaates aega kaheksa kuud, kuid võib ka kauem minna,» sedastas ministeeriumi esindaja.

Küsimusele, kas inimesel, kel on ette näidata hea põhjus kodakondsuse saamiseks – näiteks asumine tööle linnapeana –, on võimalik paluda protsessi kiirendada, vastati, et linnapeana või mõnes muus ametis tööle asumine ei ole automaatselt Eesti kodakondsuse saamise põhjuseks.

Kohaliku omavalitsuse korralduse seadus sätestab, et volikogu on tegutsemisvõimetu, kui ta pole kahe kuu jooksul pärast uue koosseisu esimese istungi kokkutulemist valinud volikogu esimeest ja vallavanemat või linnapead. Valimised toimuvad 15. oktoobril ehk vähem kui kahe kuu pärast.

Nii Harri Juhani Aaltonen kui IRL-i esimees ja erakonna Viljandi linnavolikogu esimehe kandidaat Helir-Valdor Seeder toonitasid teemat kommenteerides alustuseks, et kodakondsuse saamise protsess võib kujuneda kiiremaks, kui arvatakse.

«Kodakondsuse omistamisest on näiteid seinast seina. See on käinud ka kiiremini kui kaheksa kuud. Samas on olnud taotlusi, mida on menetletud aastaid ja inimene polegi kodakondsust saanud,» teadis Seeder rääkida. Ta avaldas usku, et Aaltoneni puhul võiks asjaajamine käia ladusalt, kuid kinnitas, et sellekohaseid kokkuleppeid IRL-il pole.

Harri Juhani Aaltonen tõdes eile, et ei näe praegu põhjust, miks asjaajamine ei võiks kiiremini minna. Siseministeeriumi vastusest rääkides leidis linnapeakandidaat, et ametnikud peavadki prognoosides ettevaatlikud olema.

«Kui ametnik vastaks näiteks, et sellega läheb kaks kuud, siis tõlgendataks seda nii, et tekkinud on õigustatud ootus selle ajaga kodakondsus saada,» hindas Aaltonen. «Me siiralt usume, et kodakondsus on võimalik saada mõistliku ajaga.»

Harri Juhani Aaltonen tõi muu hulgas välja, et kavatseb Eesti kodakondsust taotlema hakata juba enne valimisi. Samuti kordas ta üle, et soovib siiralt Viljandi linnapeaks saada, ning andis lubaduse, et ta töötaks selles ametis vähemalt neli aastat ega kandideeriks riigikogusse, ehkki Eesti kodakondsus looks sellise võimaluse.

Varuplaani ette valmis ei mõelda

Nii Harri Juhani Aaltonen kui Helir-Valdor Seeder ütlesid, et neil pole valmis varuplaani puhuks, kui IRL peaks valimised võitma, ent Aaltoneni kodakondsuse saamisega läheb loodetust rohkem aega. Mõlemad mehed märkisid, et praeguse seisuga ei saagi kindlat kava olemas olla, sest selleni jõutaks alles koalitsioonipartneriga läbi rääkides.

Küsimusele, kas võimalik lahendus võiks seisneda ajutise inimese ametisse nimetamises, vastas pika poliitilise kogemusega Seeder jaatavalt. «See on võimalik, kui niimoodi kokku lepitakse,» ütles ta.

Harri Juhani Aaltonen täheldas, et sündmustest ei maksa ette rutata. «Isegi kui ma saan Viljandis kõige rohkem hääli, ei tähenda see kindlalt, et minust saab linnapea. Seda otsustab lõppude lõpuks volikogu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles