«Muusikatriaad» kasvas taas

, kultuurikorraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eriauhinna võitnud Zhang Quioliang pidas «Muusikatriaadil» osalemist põnevaks kogemuseks.
Eriauhinna võitnud Zhang Quioliang pidas «Muusikatriaadil» osalemist põnevaks kogemuseks. Foto: Merli Antsmaa

15. aprilli õhtul selgusid 19. korda peetud «Muusikatriaadi» parimad noored muusikud.

Grand prix, 1000 eurot jagati kolme parema, Martin Kuuse (Georg Otsa nimeline Tallinna muusikakool), Tõnu Tubli (Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia) ja Zhang Quioliangi (Pekingi konservatoorium) vahel.

Konkurents oli tihe

Omaloomingu kategoorias paistis silma Maarja Nuut, teise koha pälvis Martin Kuusk ja kolmandaks tuli Villu Talsi. Soolopilli kategoorias tunnistati parimaks Martin Kuusk, järgnesid Lauri Lehtsaar ja Anne Arrak.

Rahvamuusika seades oli parim Tõnu Tubli, teise koha pälvis Jaana Oberst ja kolmanda Martin Kuusk. Lemmiku tiitli võitis mandoliini mänginud Villu Talsi. Viljandi kitarrifestivali eripreemia omanikuks said Sänni Noormets ja Lauri Kadalipp. Eripreemia anti ka hiina tudengile Gao Yizhenile, kes esitas loo ligi 2000-aastasel instrumendil.

Grand prix’ eriauhinna võitnud Zhang Quioliang oli eestlaste pärimusmuusikast vaimustuses.

««Muusikatriaadil» osalemine oli mulle põnev kogemus,» rääkis ta. «Siinsed helindid on meie omadest täiesti erinevad. Eesti ja hiina muusikal pole tihedaid kokkupuuteid, näen siin võimalust arendada huvitavat koostööd.»  

Georg Otsa nimelises Tallinna muusikakoolis õppiv Martin Kuusk võistles kõigis kolmes kategoorias ning pälvis tunnustust. Konkurents oli tema meelest tihe. «Nii mõnigi osaleja tundus olevat esinejaküpsuse ja -meisterlikkuse poolest teistest peajagu üle,» arvas ta.

Martin Kuusel on ette näidata ka hiljuti peetud Uno Naissoo nimelise noorte loominguvõistluse parima pillimehe tiitel. «Muidugi lootsin midagi võita, kuid selline tulemus oli üle ootuste hea,» väljendas ta üllatust.

Finaliste oli 19

Triaadi esimesel ja teisel päeval leidsid aset eriilmelised muusikasündmused. Jaani kirikus koguti õppejõudude heategevuskontserdi käigus Viljandi laste- ja sotsiaalabikeskusele pillide ostmiseks 120 eurot. Neljapäeval osales muusikaettevõtluse loengul ja filmiõhtul ning kuulas Anzori Barkalaja muusikavalikut ja mõtteid ligi 80 inimest.

Reedel peetud muusikute võistlusel oli 19 finalisti. Neid hindas žürii, mille koosseisu kuulusid Vello Kuura, Jüri Makarov, Siiri Sisask, Raul Vaigla ja hiina professor Boyu Zhang. Võistlejatele jagati nii kiidusõnu kui lavalist esinemist puudutavaid kriitilisi märkusi. Kokkuvõttes oli žürii osalenutega rahul, nagu näitasid ka väljaantud eripreemiad.

«Muusikatriaadi» võib pidada edukaks. Kasvanud oli nii osalejate kui külastajate arv. Huvitava nüansi lisas Hiinast pärit muusikute osalemine. Järgmisel aastal peetakse üritus juba 20. korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles