Välismaa uudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Portugali abi kõnelused jätkuvad

Läbirääkimistel Portugali abipaketi üle algas eile uus oluline faas. Euroopa Komisjoni, Euroopa keskpanga ja rahvusvahelise valuutafondi esindajad püüavad jõuda Lissabonis peetavatel kõnelustel kokkuleppele euroala kolmanda päästepaketi tingimustes.

Portugali päästepaketi suurust hinnatakse 80 miljardile eurole. Abi tingimuseks seatakse ilmselt radikaalne reformiplaan, mis näeks ette erastamist, tööturu reformi ja samme pankade tugevdamiseks. Plaan peaks valmima mais.

Portugali abipaketi seadsid ohtu Soome valimised, kus suuredu saatis euroskeptilisi Põlissoomlasi, kes võivad abipaketi tõkestada või selleni jõudmist oluliselt raskendada.
 

Maailmapank hoiatab suure kriisi eest

Maailmapanga president Robert Zoellick ütles, et maailmamajandus on toiduhindade tõusus ja toidu kättesaadavuses kriisist vaid ühe šoki kaugusel.

Tema hinnangul on maailmas toiduainete kallinemise tõttu viimase aasta jooksul vaesusesse langenud 44 miljonit inimest ning kui toiduhinnaindeks kümme protsenti tõuseb, lisandub neile veel kümme miljonit.

ÜRO toiduainehindade indeks kerkis eelmisel aastal 25 protsenti, mis on alates 1991. aastast teine selline hüpe. «Toiduhindade tõus on maailma suurim oht,» kinnitas Zoellick.

Zoellick märkis, et enamiku toorainete varud on väga väikesed ning ka pisike ilmastiku vingerpuss avaldab sel alal tegutsevatele inimestele suurt mõju.

Maailmapanga president toonitas, et ei toeta ekspordipiiranguid, mida riigid kohalike toorainete hinna madalal hoidmiseks kasutavad ja mis kergitavad hindasid teiste riikide tarbijatele.
 

Afganistanis rööviti kümme iraanlast

Afganistanis Iraani piiri lähedal rööviti eile kümme Iraani inseneri ja viis nende afgaanist kolleegi.

Tee-ehitusprojektil töötanud mehed rööviti Farah’ provintsi Post-i-Roadi piirkonnas, ütles provintsivalitsuse esindaja Naqibullah Farahi, süüdistades inimröövis islamistlikku Talibani. Talibani esindaja Yusuf Ahmadi väitel ei tea liikumine sellest kuritööst midagi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles