Kevadpühade soovid Hilja Rieti vahendusel

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postkaart
Postkaart Foto: Olev Malini erakogu

Kevadpühade ajal on ikka üksteisele tervituspostkaarte saadetud. «Sakala» tervitab oma lugejaid sedapuhku kaar­tidega, mis on valminud ligikaudu 70 aastat tagasi fotograaf Hilja Rieti käe all.

Viljandi muuseumi fotokogu kuraatori Tiina Parre teada oli 1905. aastal sündinud Hilja Riet Eestis esimene, kes hakkas õnnitlus- ja pühadekaartide süžeesid lavastama ning fotopostkaar­tideks tegema.

Esimesed kaardid tulid müügile 1931. aastal, leidsid kiiresti ostjaid ja tõid autorile populaarsust.

«Hilja Riet tegi postkaartide tarvis kompositsioone lilledest ja vaasidest, puuviljadest ning vaagnatest või korvidest, küünaldest ja kuuseokstest, värvitud munadest ja okstest... Ta vormis neid valguse ja varjuga, mängis kujundades ebateravusega ja lõi nii oma piltidele meeleolu. Ta rõhutas tähtsamat ja taandas ebaolulise, andes nõnda postkaartidele ruumilisuse,» kirjeldab Rieti fotopärandit uurinud Parre.

Eesti fotograafia suurkuju Peeter Tooming on nimetanud Hilja Rieti kaarte impressionistlikeks natüürmortideks. Ligi 200 süžeest valmistati üle 250 000 kaardi.

Neid avaldati pühade aegu nii kohalikus kui Soome ajakirjanduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles