Südalinna hoovi peitunud vana maakivihoone kaob (2)

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kaubamaja taguses hoovis läheb lammutamisele arvatavalt kunagi sepikojaks ehitatud maakivihoone.
Viljandi kaubamaja taguses hoovis läheb lammutamisele arvatavalt kunagi sepikojaks ehitatud maakivihoone. Foto: Kamilla Selina Lepik

Viljandi Tarbijate Ühistu (VTÜ) on alustanud kaubamaja tagusel platsil kahe hoone, seal hulgas enam kui saja aasta vanuse maakivihoone lammutamist. Nii linnavalitsus kui muinsuskaitseamet vaatavad sellele kahjutundega, kuid nendivad, et 16 aasta eest kinnitatud detailplaneering lubab niiviisi teha.

Arvatavasti tegutses vanas majas kunagi sepikoda. Kindlasti on hoone ehitatud enne 1912. aastat, sest ühel tol aastal jäädvustatud fotol on see näha. Viljandi linnavalitsuse kultuuriväärtuste spetsialisti Monika Vestmani sõnul on see arhitektuuri põhjal oletades vanem kui kaubamaja hoone, mis ehitati 1907. aastal.

Viimati oli hoone VTÜ juhatuse esimehe Priit Aule sõnul kasutusel korterelamuna. Käesoleva kuu alguseks lahkus majast viimane elanik ning lammutamisega sai pihta hakata.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles