Viljandi pensioniamet töötab topelttuuridel

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensioniameti ukse taga on viimastel päevadel olnud palju sagimist, sest segaduses inimesed käivad seal selgust nõutamas.
Pensioniameti ukse taga on viimastel päevadel olnud palju sagimist, sest segaduses inimesed käivad seal selgust nõutamas. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kolmapäeval avalikuks saanud info, et paljud pensionärid on teadmatusest maksnud liiga palju tulumaksu, tõi pensioniameti Viljandimaa osakonnale nädala teisel poolel kõvasti tööd juurde.

«Meedias avaldatu tõttu on meil viimastel päevadel olnud topeltkoormus,» tõdes Tartu pensioniameti Viljandimaa osakonna juhataja ülesandeid täitev Evi Luhakõiv. Tema sõnul tuleb selle teema vastu huvi tundjatelt väga palju telefonikõnesid. Samuti käivad inimesed uurimas, kas neil on avaldus esitatud või on midagi tagasi saada.

Enamasti on selgunud, et avaldus on juba 2006. aastal tehtud, aga on ette tulnud üksikuid erandeid. Luhakõivu andmetel oli kolmapäevast eilse hommikuni Viljandis tehtud pensionilt tulumaksuvabastuse saamiseks 12 avaldust.

Liigselt makstud tulumaks antakse tagasi

2006. aastal kehtestatud seaduse kohaselt on mittetöötavad pensionärid pidanud tulumaksuvaba miinimumi (praegu 192 eurot) ületava pensioniosa tulumaksuvabastuse saamiseks esitama kohalikule pensioniametile avalduse. Kui see on tehtud, on tulumaksuvaba summa piir 336 eurot kuus.

Kui pensionär avastab alles nüüd, et on avalduse tegemata jätnud ja tasunud teadmatusest riigile ülearu tulumaksu, on võimalik esitada maksuametile 2008., 2009. ja 2010. aasta deklaratsioon ning ülemäära makstud raha tagasi saada. Keskmise pensioni pealt võib nii tagasi saada 285.6 eurot tulumaksu aastas, kolme aasta kohta maksimaal­selt 856.8 eurot.

Maksuameti avalike suhete juht Anne Osvet selgitas «Eesti Päevalehes», et juhul kui pensionidelt on pärast 2007. aastat raha makstud ülearu, tuleb selle tagasi taotlemiseks esitada oma tuludeklaratsioon elektrooniliselt ID-kaardiga maksuameti kodulehe või pangaportaali kaudu või maksuameti teeninduspunktis kohapeal.

Inimesed on segaduses

Eile ennelõunal, kui «Sakala» pensioniameti ukse taga käis, seal erilist tungi polnud. Kui vahepeal tekkiski järjekord, kadus see üsna kiiresti.

Osa inimesi oligi seal eelkirjeldatud maksuvabastuse asjus. 71-aastane Mati Kesvatera ütles, et enda teada ta pensionilt tulumaksuvabastuse saamiseks avaldust teinud pole.

«Sügava puude tõttu olen viimastel aastatel palju haiglates viibinud. Tartus olin vahepeal isegi koomas,» kõneles Leningradis raudteeinseneriks õppinud ja hiljem Eestis varustajana töötanud mees.

Oma pensioni suuruseks nimetas ta 325 eurot. Pärast pensioniameti klienditeenindajaga vestlemist teatas ta rõõmsalt, et temalt pole siiski liigset tulumaksu võetud. Tõenäoliselt oli tal lihtsalt ununenud, et oli kunagi avalduse teinud.

Invaliidsuspensioni saav 56-aastane Galina Tšibizova rääkis, et oli pool aastat tagasi töölt koondatud. Teda huvitas samuti, kas talt on liigselt maksu võetud või mitte. Pärast ametnikuga vestlemist nentis ta, et kõik on siiski korras.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles