Südamenädal ärgitab rahvast kõndima

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kepikõnd kogub üha populaarsust, loodetavasti muu maailma eeskujul ka meeste hulgas.
Kepikõnd kogub üha populaarsust, loodetavasti muu maailma eeskujul ka meeste hulgas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Homme algab südamenädal, mille juhtlause on «Sinu sammud loevad».

Karula tuulikute liikumisrajad ootavad tervisesportlasi homme kella 11—14.

Kolmapäeval kell 15 on südamenädala üritus maavalitsuse saalis Viljandis Vabaduse plats 2. Viljandi haigla füsioterapeut Mikk Pärn räägib seal füüsilise koormuse tähtsusest ja jagab soovitusi, kuidas arukalt ning eale ja tervislikule seisundile sobivalt liikuda.

Vähemalt 150 minutit nädalas

Ettevõtmise eesmärk on tuletada kõigile meelde, kui olulised on südamehaiguste ärahoidmisel liikumine ja füüsiline aktiivsus.

Terviseameti töötervishoiu büroo peaspetsialisti Mari Järvelaidi sõnul on täiskasvanud inimesele terveks jäämiseks vaja vähemalt 150 minutit kehalist aktiivsust nädalas.

«Lapsed peaksid saama aktiivselt liikuda poolteist tundi päevas, vanemaealistele piisab poolest tunnist paar korda nädalas, et elada tervena oluliselt kauem kui kehaliselt passiivsed eakaaslased,» rääkis Järvelaid.

Viljandi haigla kardioloogi Ester Keba jutu järgi pole ta arstina küll märganud, et kantseleitöötajad põeksid rohkem südamehaigusi kui füüsilist tööd tegevad maainimesed, aga mõõduka liikumise vajalikkuses ei ole tal vähimatki kahtlust. Eriti tuleb enda liigutamisele mõelda istuvat tööd tegevatel meestel, sest mehed hoolitsevad oma tervise eest niikuinii vähem kui naised.

Arst on tähele pannud, et paljud inimesed hakkavad kehalise koormuse vajalikkusele mõtlema alles siis, kui süda tunda annab.

Head ei tee logelemine ega ületöötamine

«Käimine on kõige lihtsam viis sobivat füüsilist koormust saada. Talvel võib päris paljusid mehi näha suusatamas. Naised jälle harrastavad rohkem kepikõndi,» jagas ta oma tähelepanekuid.

Kevad on käes ja ka mõõdukas aiatöö annab vajaliku koormuse.

Maal ei tehta enam tänu masinatele füüsiliselt ülirasket tööd, aga arst rõhutas, et ka kiirel külviajal peaks endale natukegi puhkust andma, eriti siis, kui süda pole päris terve.

«Ma saan aru, et taluperemees ei saa voodis pikutada, kui ilm on ilus ja põld ootab, aga alati tuleb mõistusega vaagida, mis on tähtsam — kas lõpetada tööd päev hiljem või riskida sellega, et need üldse pooleli jäävad,» rääkis Ester Keba.

Suurimaks südame ohustajaks peab kardioloog stressi. Eelkõige kodu peaks olema see paik, kus nii suur kui väike inimene tuge ja mõistmist leiab ning saab pingeid maandada.

Vana tõde on seegi, et kõige tõhusam stressiga võitlemise viis on sobiv kehaline koormus.

ÜRITUSED

Südamenädal kutsub liikuma ja loengule.
• Karula tuulikute liikumisrajad on avatud homme kella 11—14.
• 20. aprillil kell 15 räägib füsioterapeut Mikk Pärn maavalitsuse saalis Viljandis Vabaduse plats 2 liikumise tähtsusest.
Allikas: südameliidu juhatuse liige Aita Peters

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles