Hulk pensionäre saaks raha tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Nii rahandusminister Jürgen Ligi kui peaminister Andrus Ansipi hinnangul on tulumaksuvabastuse võimalus kasutamata ligikaudu 17 000 pensionäril.

Rahandusminister Jürgen Ligi ei pea õigeks «Eesti Päevalehes» avaldatud arvu 36 000.  
«Nendest umbes pooled esitasid tuludeklaratsiooni ja umbes 2800 puhul on teada, et nad töötavad,» selgitas rahandusminister eile valitsuse pressikonverentsil.

Minister tunnistas siiski probleemi ja ütles, et selle lahendamisega tegeldakse. «Riik ei ole alati süüdi, kui kodanik on jätnud oma õigused kasutamata,» lisas ta.

Ligi väitel on riik teinud väga palju, et inimesed ei jätaks oma võimalusi kasutamata. «Kahtlemata leidub neid, kellel on maksud maksmata, rohkem kui neid, kes on jätnud kasutamata oma õigused. Viimati mainituid on märksa vähem, kuid neile kuulub meie eriline hool,» sedastas minister.

Eestis ei ole ligikaudu 36 000 inimest esitanud pensioniametile avaldust, et nende pensionist peetaks kinni igakuine tulumaksuvaba miinimumi osa. Andrus Ansipi sõnul on maksu- ja tolliamet jõudnud järeldusele, et neist ligikaudu 15 600 on esitanud tuludeklaratsiooni ja selle kaudu tulumaksuvabastuse kätte saanud.

Sellele ütles peaminister lisanduvat 2800 inimest, kes töötavad, ja kui liita veel väikeste vigade võimalus, puudutab probleem maksimaalselt 17 000 pensionäri.

Pensionäride teavitamise kampaaniat riigil kavas ei ole, kõige ratsionaalsemaks peab Ansip otsepostitust. Ligi jutu järgi on teavitamiseks kavas kasutada omavalitsuste abi.

Praegu on tulumaksuvaba miinimum 192 eurot, mis arvestatakse automaatselt maksuvabaks. Pensionäril on õigus kuus maksuvabalt saada 336 eurot, aga selle kohta tuleb kirjutada avaldus pensioniametile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles