Pühapäeval käis Viljandi turul elav kauplemine. Lettidel oli võimu võtnud kodumaine toidukraam: kartulid, kapsad, tomatid, kurgid, porgandid, maasikad, mustikad ja kukeseened.
Viljandi turumüüjate kinnitusel on loodus kuu aega tavalisest maas
Varasemate juuli lõppudega võrreldes olid hinnad üsna krõbedad, sest viljade küpsemine on jaheda ilma tõttu viibinud. Näiteks kurgikilo maksis 1,50–2 eurot, tomat 2,50–3 eurot ja kartul 1,20–1,60 eurot.
«Suvi on olnud kokkuvõttes väga jahe ja seega on saagi valmimine tavakohasest ligikaudu kuu aega maas. Kurke on nüüd hakanud juba tulema ja kui soe ilm püsib, on tänavu mul paremad ajad veel ees,» rääkis Viljandis kurke kasvatav Leo Rikkinen.
Siim Kütt, kes pakkus maasikaid, kukeseeni, mustikaid ja herneid, ütles samuti, et loodus on mullusest ja paljude aastate keskmisest umbes kuu aega maas. Müügimehe sõnutsi on noored maasikapõllud alles hakanud saaki andma ja seda jagub loodetavasti veel kuuks ajaks. Boonus on asjaolu, et noortel põldudel on marjad suured ja magusad.
«Müügil on uued suured ja mahlased maasikasordid «Malwina» ja «Asia». Rahvas arvab, et need on välismaalt, aga tegelikult on Eesti kasvatajate põllult. Hernesaak on tavapärane. Kukeseenesaak sõltub edasisest ilmast: kui vihma ja sooja on, hakkab neid tulema ja langevad ka hinnad,» rääkis Kütt. Kui praegu müüb ta kukeseeni 10-eurose kilohinnaga, siis mullu samal ajal küsis vaid 3 eurot.
Turuvärava ees müüs musti sõstraid ja herneid Marika Teras nelja väikese lapsega. «Vanaema juures maal on kolmekümne musta sõstra põõsa ringis. Need seisid mitu aastat korjamata, aga tänavu asusin oma kahe tütre ja õepoegadega neid noppima. Lapsed saavad nii taskuraha teenida,» rääkis ta.