Tääksi ürgturg õpetas iidseid oskusi

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sepad näitasid, kuidas vanal ajal rauda taoti.
Sepad näitasid, kuidas vanal ajal rauda taoti. Foto: Elmo Riig

​Tääksis peeti laupäeval ürgturgu, kus oli võimalik sõita vankriga, mida vedasid Eesti tõugu hobused, mekkida lõkkel keedetud suppi ja õppida roopilli valmistama. Huvilistele õpetati muidki oskusi ja tutvustati kombeid, mida maarahvas on aastasadu au sees pidanud.  

Roopillimeister Tarmo Kivisilla õpetas kõigile soovijatele, kuidas pilliroost teha vilepilli, mis osutus suurepäraseks muusikariistaks. Ta lõikas rookõrre sisse kolm või neli auku. Neid sõrmedega sulgedes ja samal ajal puhudes oli võimalik erinevaid tämbreid tekitada. «Mida lühem toru, seda kõrgem hääl,» selgitas ta.

Meistri kinnitusel peab vilepill hästi vastu, kas või mitu aastakümmet, juhul kui sellele kogemata peale ei istu. Tema jutu järgi saab ka viljakõrrest pilli teha. Tarmo Kivisilla sõnul hakati selliseid pille tegema mitu tuhat aastat tagasi. Meistril oli kaasas pikk karjasepill ja mitu teist instrumenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles