Tuntud advokaat jäi süüdi ka ringkonnakohtus

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alp on jäänud süüdi kahes kohtuastmes kolmest.
Toomas Alp on jäänud süüdi kahes kohtuastmes kolmest. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Eile tegi Tallinna ringkonnakohus teatavaks otsuse, millega jättis Viljandi advokaadi Toomas Albi Pärnu maakohtus süüdimõistmise muutmata.

Maakohus mõistis jaanuaris Albile valekaebuse esitamisele ja valeütluste andmisele kihutamise eest üheksa kuu ja 28 päeva pikkuse vangistuse kolmeaastase katseajaga.
Süüdistuse kohaselt kihutas advokaat koos oma toonase kaitsealuse Vahe Manukjani venna Vladimir Manukjaniga 2006. aasta suvel Viljandis alaealist noormeest esitama valekaebust, nagu oleks politseinik teda ülekuulamisel löönud.

Prokuratuuri hinnangul oli selle eesmärk panna kahtluse alla Vahe Manukjani süüstavad ütlused, mida noormees ülekuulamisel oli andnud. Lisaks kallutasid advokaat ja Vladimir Manukjan tunnistajat Ennu andma sama kriminaalasja kohtueelse menetluse käigus valeütlusi, millega kaasnes tõendite kunstlik loomine.

Vladimir Manukjan mõisteti kirjeldatud kuritegudes süüdi juba 2007. aastal.
Toomas Albilt ei õnnestunud «Sakalal» ringkonnakohtu otsuse kohta kommentaari saada, sest pärast küsimuse ärakuulamist katkestas ta telefonikõne.

Advokatuuri kantsler Kristel Voltenberg tõdes eile paar tundi pärast otsuse väljakuulutamist, et advokatuuri juhatusel pole olnud võimalik sellega veel tutvuda ja ta ei saa seda seetõttu kommenteerida. Samuti polnud eile advokatuurile teada, kas Alp ja tema kaitsjad Heldur Otti ja Vello Luik vaidlustavad ringkonnakohtu otsuse riigikohtus.

Voltenbergi sõnul ootab advokatuuri juhatus ära Albi selgitused ja otsuse kassatsioonikaebuse esitamise suhtes ning kujundab seejärel oma seisukoha.
Seaduse järgi võib advokaadi kutsetegevuse peatada juba siis, kui ta on alles kriminaalkuriteos kahtlustatav. 2009. aasta veebruaris otsustas advokatuuri juhatus seda Albi puhul mitte teha.

Advokaat heidetakse advokatuurist juhatuse otsuse alusel välja alles pärast tahtlikult toimepandud kuriteos süüdimõistmise jõustumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles