Aida tantsumaja on pühendatud Rootsile

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalmar Vabarnat saab tänasel tantsuõhtul näha kahes ansamblis.
Jalmar Vabarnat saab tänasel tantsuõhtul näha kahes ansamblis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna õhtul peetakse Viljandi pärimusmuusika aidas Rootsi tantsumaja. Kell 19 algab väikeses saalis polska õpituba ansambli Sw(f)Est eestvedamisel ning tund aega hiljem alustavad suures saalis tantsuks mängimist Sw(f)Est ja Rootsi Poisid, lisaks soolopillimehed Juhan Suits, Maarja Nuut ja teised.

Trio Sw(f)est toob meieni pärimusmuusikat nii Eestist kui Rootsist. Kavasse kuuluvad peamiselt tantsulood: polkad, labajalad ja polskad.

Ansambel sai alguse, kui Sandra Sillamaa ja rootslane Jonas Bleckman paar aastat tagasi Stockholmi kuninglikus muusikaakadeemias kohtusid ja koos musitseerima hakkasid. Tšello ja eesti torupill kõlasid hästi kokku ning nii nad jätkasid mängimist. Hiljem ühines nendega 12-keelsel kitarril Vidar Skrede Norrast.

Mullu sügisest vahetus kitarrimängija ja Sw(f)estiga liitus Jalmar Vabarna. Koos on esinetud Rootsis ja Eestis.

Ansambel Rootsi Poisid sai alguse möödunud aasta kevadel ühistest rootsi lugude jämmidest, mida nad hooti kolmekesi tegid. Rootsi Poisid koosseisus Tõnu Tubli (löökpillid), Jalmar Vabarna (akustiline kitarr, oktavmandoliin) ja Jaan Jaago (akustiline kitarr) mängib valdavalt rootsi tantsumuusikat, serveerides seda oma laialdaste muusikaliste mõjutuste kastmes.

Tantsumaja on koht, kus saab vahvate pillimeeste saatel tantsides pidutseda. Ette võetakse traditsioonilisi eestlaste, aga ka teiste rahvaste tantse. Oodatud on igas vanuses ja igasuguste oskustega inimesed, kes tahavad jalga keerutada, aga ka lihtsalt kuulates ja vaadates mõnusalt aega veeta. Peo juhatab alati sisse õpituba, kus õpetatakse eeloleva õhtu tantse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles