Olustvere viib Eesti toidu Euroopasse

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olustvere kooli õpetaja Elli Vendla pälvis köögivilja nikerdamise võistlusel oma lillekorviga ülekaaluka esikoha.
Olustvere kooli õpetaja Elli Vendla pälvis köögivilja nikerdamise võistlusel oma lillekorviga ülekaaluka esikoha. Foto: Erakogu

Eesti toiduga Saksamaal Euroopa taluturul käinud Olustvere kooli väljapanekust said väga menukaks Polli «kummikud» ning kooli õpetaja Elli Vendla tunnistati parimaks aedviljade nikerdajaks.

Delegatsiooni juht, Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli saksa keele õpetaja ning välissuhete koordinaator Aino Saavaste rääkis, et Polli «kummikud» said tänu sealsele lehele kuulsaks.

Nõnda nimetatakse Polli aiandusuuringute instituudis valminud maiust — omalaadseid jõhvikapulbriga üle puistatud kummikomme, mis on tehtud kuivatatud õunapüreest.

«Välimus pole neil kuigi isuäratav ja seepärast neid algul ei tahetud. Jagasime «kummikuid» karpide viisi tasuta,» meenutas Saavaste. «Rääkisime kohalikule meediale, et tegemist on meie parima tootega, tõelise tervisepommiga, ja pajatasime loo selle juhuslikust leiutamisest. Viimasel päeval oli neil tänu ilmunud leheloole suur ostumenu.»

Saksamaal Plauenis peetud Euroopa taluturul Eesti toitu tutvustamas käinud Olustvere delegatsioon võttis turule kaasa eri Eesti tootjate leiba, võid, kilu, kama, õlut, veini, mahla ja lihatooteid, samuti kadakajuustu, moosi, kuivatatud marju ja mett. Olustverest viidi külakostiks kartulit, klaasitooteid, Mall Vesilo käsitööd ja õpetaja Eve Klettenbergi omatehtud grillvorste.

Filigraanne aedviljadest lillekorv

Ida-Saksamaal asuv Vogtlandi keskus on sajandeid kuulsust kogunud puidu nikerdamise ja pitsikudumisega. Eestlased võisid nende stendi uudistavale Saksimaa põllumajandusministrile uhkusega teatada, et tõid kaasa tippkoka, kes on tõeline virtuoos.

Hiljem andsidki hindajad Olustvere kooli õpetajale Elli Vendlale aedviljade nikerdamise võistlusel üksmeelselt esikoha. «Ta lõikas kohalikust köögiviljast ja Eesti porgandist välja imekena filigraanse lillekorvi. Tema töö tekitas publikus suisa hämmingut — inimesed seisid poole tunni kaupa juures ja vahtisid ammulisui. Pärast tunnist piidlemist võttis üks kümneaastane noormees lõpuks noa kätte ja püüdis järele teha,» kirjeldas Saavaste muheldes.

Juurdetulnud publikule kinkis Vendla porgandist lõigatud roose. Kui inimesed hiljem korvi uudistasid, ei saanud nad aru, millest selle sisu oli tehtud. Roosiõis oli näiteks lõigatud nuikapsast ja -lehed tsukiinikoorest.

Hiiglaslik sild

Vogtlandi keskuses asub ka Göltzschtalbnicke — maailma suurim telliskivisild, mis omal ajal oli lisaks kõrgeim. See orgude vahele püstitatud majesteet pakkus Olustvere kooli toitlustuse valdkonna koordinaatori Malle Petersoni sõnul võrratut vaatepilti.

Messi juurde tagasi tulles ütles ta, et seda külastas nädala jooksul 35 000 — 40 000 inimest. Põhilised uudistajad olid vanemaealised sakslased, kes otsisid väärt maitseelamusi ja mahetoitu ega pidanud paljuks väärt kraami eest rohkem maksta. Mõnele Eesti tootele leiti ka edasimüüjad, kes on huvitatud just siinsest mahedast toodangust.

«Lapsi meelitasime Lotte raamatuga, mida kinkisime,» rääkis Peterson. «Lastele osteti palju Taarapõllu talu kuivatatud marjadest krõpse: Lääne-Euroopas on tänapäeval allergiat väga palju ja selliseid asju osatakse hinnata.»

Olustvere kooli esindus oli Saksamaal Eesti põllumajandusministeeriumi tellimusel. Plauenisse on kavas minna ka järgmistel aastatel. Tänu väärikale esinemisele ning Olustvere kooli nõukokku kuuluva ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) ministri-nõuniku Ruve Schanki lobitööle sai Eestist järgmiseks aastaks messi partnerriik.

«Peame korraldama ühe Eesti poliitiku ja ajakirjanduse vahel paneeldiskussiooni põllumajanduse teemal, korraldama kolm kontserti ja tegema Eestit tutvustava lavadekoratsiooni,» kirjeldas Saavaste.

Varem on olustverelased käinud Eesti toitu ja maaturismi tutvustamas Saksamaal maailma suurimal toidumessil «Grüne Woche», Itaalias ja mitmel korral Prantsusmaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles