RaudRaev segab folki teiste stiilidega

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. aasta maakonna parimaks noortebändiks tunnistatud RaudRaev saab peapreemiana olla tänavuse festivali «Rock Ramp» avaesineja.
2011. aasta maakonna parimaks noortebändiks tunnistatud RaudRaev saab peapreemiana olla tänavuse festivali «Rock Ramp» avaesineja. Foto: Keijo Koort

Viljandimaa tänavuseks noortebändiks valiti omaloomingulist, folgil põhinevat rokki mängiv RaudRaev — kollektiiv, mis tuli kokku alles pool aastat tagasi.

Traditsioonilise peaauhinnana saab RaudRaev olla tänavuse «Rock Rambi» avaesineja.

Teise koha sai Abja noori muusikuid koondav Murdlaine ja kolmandaks tuli kultuuriakadeemia taustaga, samuti vähem kui aasta tegutsenud Fat Fret. Publik valis oma lemmikuks powermetal’it mängiva Deathplani.

Haridusmessil peetud noortebändide võistlusest võttis tänavu osa kaheksa kollektiivi — osa alles äsja kokku tulnud, teised juba pikka aega tegutsenud.

Esimest korda selle võistluse žüriis osalenud muusik Myrakas kinnitas, et temale tuli üritusel nähtu positiivse üllatusena. «Ma ei oleks osanud arvatagi, et Viljandimaal on nii palju noori muusikategijaid,» kõneles ta.

Myrakas nimetas tähtsaks esinejate elurõõmu. «Tehnilisi oskusi on ka vaja, aga neid lisandub kogemustega. Seevastu esinemisrõõmuta ei tule midagi välja. Laval ei tohi välja paista, et tehakse tööd,» nentis ta.

Myraka sõnul oli esinemistahet laval näha küll. «Näiteks Abja bändi Murdlaine noor laulja oli väga kihvt. Seevastu Vertigo, kes tegi küll šefilt U2 lugusid, mõjus staatiliselt,» kirjeldas ta.

Omalooming annab plusse

Noortebändide võistlustel koosneb osalejate repertuaar pahatihti teiste artistide lugude kaveritest. Seekordki mängisid kaheksast osalejast kuus võõraid lugusid. Myrakas peab seetõttu loomulikuks, et esile tõusevad need kollektiivid, kes esitavad omaloomingut.

«Teisalt on selge, et noortebändidel on kõige lihtsam alustada laenulugudest — eriti puudutab see kõige pisemaid osalejaid,» lisas ta.

«Ometi saab ka kavereid hästi teha, nagu näitas kolmanda koha saanud ansambel Fat Fret, kes esitas 1960. aastate rock’n’roll’i klassikat,» täpsustas Myrakas.

RaudRaev valiti tema jutu järgi võitjaks ruttu ja peaaegu ühel häälel. Põhjusi oli mitu. «Kõige üldisemalt saab öelda, et nägime laval ansamblit, mis mõjus terviklikult, sõpruskonnana. Veenvust lisas see, et ta esitas omaloomingut,» rääkis žürii liige.

Unistus täitus aastaga

Võidubändi laulja Erki Veikari sõnul tuli esikoht neile suure üllatusena. «Kõik konkurendid olid meile tuttavad, teadsime nende taset ega osanud seetõttu niisugust edu oodata,» rääkis Veikar. «Pärast lavalt tulekut oli küll hea tunne, nagu võiks midagi loota.»

Veikar ei oska oma ansamblit üheselt määratleda, sest see ei püüdlegi konkreetse stiili poole. «Meie muusika alus on folk, mida proovime segada roki, metal’i ja funk’iga,» selgitas ta.

Laulja kinnitust mööda pole RaudRaev lühiajaline projekt: lähitulevikus soovib ansambel võimalikult palju esineda. Ühe võimaluse pakub juulis peetav festival «Rock Ramp», mille avamise au kuulub neile kui võitjatele.

«Bändi tegema hakates seadsime endale eesmärgi jõuda kahe aastaga «Rock Rambile». Suutsime oma tollase unistuse täita kõigest ühe aastaga,» rõõmustas Veikar. Ühtlasi nimetas ta kõnealust esinemist suureks vastutuseks.

Noortebändide võistlusest võtsid tänavu osa Deathplan, Fat Fret, RaudRaev, Swingers, Murdlaine, Chill Out, To the Roots ja Vertigo. Žüriisse kuulusid «Eesti otsib superstaari» 2009. aasta finalist Keit Triisa ja 2010. aasta finalist Anne Arrak, ansambli Oak Tree laulja Lauri Antsov, muusikud Kristo Joosep ja Myrakas ning «Rock Rambi» korraldaja Juhan Nöps.

ERIPREEMIAD

Traditsiooniliselt jagati noortebändide festivalil ka eriauhindu:
• kitarristi eripreemia — Harri Heinsoo (Vertigo)
• basskitarristi eripreemia — Stevely Soomets (Swingers)
• trummari eripreemia — Kalev Välk (Chill Out)
• instrumentalisti eripreemia — Triin Kask (Murdlaine, saksofon)
• solisti eripreemia — Maria Gertsjak (Fat Fret)
• parim kaverdaja — ansambel Vertigo
• publiku lemmikbänd — Deathplan
Allikas: noorteelu.planet.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles