President Kersti Kaljulaid pole festivalihunt, kuid naudib pärimusmuusikat

Greete Palgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna astus Viljandi pärimusmuusika festivali avaüritusel kaevule kõnelema Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid. Ta rääkis folgist ja pärimusmuusikast ka Sakalale.

Kersti Kaljulaid ütles, et ta pole säärane festivalihuviline, kes tuleks telgiga mitmeks päevaks – ta pole festivalihunt. «Pigem meeldib mulle kuulata muusikat aasta ringi ja vähehaaval,» lausus ta. 

President ei sattunud Viljandi festivalile esimest korda, aga ei oska täpselt kokku lugeda, mitut folki ta väisanud on.

Folkmuusikast kõneldes lausus Kaljulaid, et arvab hästi kõigest, mida eesti rahvas südamega teeb. «Nii ka folkmuusikast,» kinnitas ta. 

Oma lemmikuid ei tahtnud ta välja tuua. «Kõik, kes lavale astuvad, meeldivad mulle – ka teiste rahvaste esindajad, kes toovad oma pilliga tükikese oma kultuuri meiega jagamiseks. See on armas ja huvitav,» leidis Kaljulaid. «Folk on selline pusle, kus on paljude rahvaste killukesed koos, ja see teebki folkmuusika toredaks. Pärimusmuusika on palju laiema kandepinnaga kui ainult üks rahvas.»

Küsimusele, kas folkmuusika tase on Eestis hea või on veel arenguruumi, vastas Kaljulaid: «Ärme oleme kogu aeg nii rahulolematud. Meie pärimusmuusika tase on uskumatult hea, meil on palju rahvusvaheliselt tuntud artiste, kes on just Viljandist saanud juured alla ja keda kuulatakse vaimustusega ka mujal.» 

Ta lisas, et oli hiljuti New Yorgis ÜRO Julgeolekunõukogu kampaania avaüritusel, kus esines Curly Strings, kes meeldis kõigile väga.

Pärimusmuusika panuse kohta ütles president: «Iga pillimees, iga laulja, paneb oma hinge muusika sisse ja seda saabki kokku kutsuda eesti kultuuriks, mis on omakorda osake maailma kultuurist.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles