Minister ärgitab noori maale kolima

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder arvab, et kõige raskem aeg põllumajanduse jaoks pole veel möödas, vaid saabub kevadel, kui põllumeestel tuleb hakata väljaminekuid tegema.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder arvab, et kõige raskem aeg põllumajanduse jaoks pole veel möödas, vaid saabub kevadel, kui põllumeestel tuleb hakata väljaminekuid tegema. Foto: Liis Treimann.

Eilsel kohtumisel noortega ennustas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, et maaelu muutub järjest popimaks.


«Praegu on populaarne valglinnastumine, aga mina ärgitan kõiki noori hoopis maale valguma,» ütles minister. «Näiteks suurem osa Eestile kuulsust toonud sportlasi on pärit maakohtadest.»



Temaga olid kohtuma tulnud põhiliselt gümnaasiumis õppivad Viljandimaa noored, aga tulijaid oli ka Lääne-Virumaalt, Tõrvast, Pärnust ja Tartust.



Tütarlapsele, kes küsis, mida oleks võimalik teha, et erinevalt praegusest saaks ennast teostada Tallinnast ja Tartust väiksemates kohtades, lausus Seeder, et linnastumine on terve maailma probleem ja seda pöörata on raske.



«Kuigi Euroopa Liit on suunanud maaelu ja põllumajanduse arendamisse rohkem raha kui ükski riik mujal maailmas, on siin linnastumine olnud kõige kiirem,» ütles ta.



Samas uskus Seeder, et maal on omad võimalused. «Ei maksa tahta ratsa rikkaks saada. Näiteks poliitikukarjääri on kõige mõistlikum alustada oma kodukoha omavalitsuses. Seal on võimalik sõlmida sidemeid. Kui kohe riiklikku poliitikasse hüpata, on seljatagune nõrk,» rääkis ta.



Minister selgitas, et sama seaduspära kehtib paljudes eluvaldkondades.


Ministrilt küsiti ka, kuidas abistab valitsus põllumehi, kes ekstreemsete ilmaolude tõttu on tänavu kahju kandnud.



«Põllumajandus ongi riskiga seotud. Erilisi meetmeid kavas pole. Püüame toetused tavalisest varem välja maksta,» lubas ta.



Kui minister küsis omakorda, miks noored vähe poliitikast huvituvad, siis leidsid nood, et põhihäda on infopuudus. «Koolid ei anna teadmisi, samuti ei saa neid kodust. Valimisnimekirjades on vähe noori,» olid mõned öeldud arvamustest.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles