Tähtis maja, millega läks kõik viltu

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Partei rajoonikomitee uus hoone Nõukogude väljakul mais 1982 (üleval). Loosungid on kohal, parteijuhte veel ei paista. Alumisel pildil on sama hoone käesoleva aasta juuli lõpus.
Partei rajoonikomitee uus hoone Nõukogude väljakul mais 1982 (üleval). Loosungid on kohal, parteijuhte veel ei paista. Alumisel pildil on sama hoone käesoleva aasta juuli lõpus. Foto: Endel Veliste / Viljandi muuseumi fotokogu

Mõne ehitisega läheb kõik valesti juba algusest peale. Üks selliseid on ametite majaks kutsutav hoone, mis ehitati 1970. aastate lõpul kiiruga Eestimaa Kommunistliku Partei Viljandi Rajoonikomitee tarvis.

Tähtsale organisatsioonile mõeldud küll, ent eraldi projekti hoonele tegema ei hakatud. Kasutati hoopis ära Tallinna Linna Mere Rajooni Komitee maja projekt, mille autor on arhitekt Malle Kusma. Viljandis pöörati see aga peegelpilti. Ja 1990. aastate algul lisati majale üks korrus koos teravatipuliste viilkatustega.

Kõik see viis selleni, et Malle Kusma Viljandi ehitist oma loominguks ei pea ja mingit sidet sellega ei tunne. Varem on ta öelnud, et tema projekteeris maja Tallinna ja sellest tehti pooleldi vastu tema tahtmist tüüpprojekt. Ta oli proovinud küll protestida, aga tol ajal ei tähendanud see midagi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles