Rahvakunstimeistri tiitli pälvis abjalane

, «Lõuna-Mulgimaa» toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu pälvis Hilda Pidim (paremal) maakonna rahvakunstimeistri tiitli.
Tänavu pälvis Hilda Pidim (paremal) maakonna rahvakunstimeistri tiitli. Foto: Meelis Sõerd

Viljandimaa tänavune rahvakunstimeister on Abja-Paluojal rahvuslikku käsitööd viljeleva ning mustrites ja värvides mulgi joont hoidva Mulgi Ukuvaka tegevuse korraldaja Hilda Pidim.

Abja vallavanem Peeter Rahnel ütles laupäeval Uue-Karistes rahvakunstipäeval kõneldes, et Hilda Pidimi oskustest on osa saanud sajad inimesed, on siis neid huvitanud kangastelgedel riide ja vaipade kudumine, rahvarõivaste valmistamine või tikandid.

Hilda Pidim on peaaegu pool sajandit koostanud rahvakunstimeistrite koondise Uku ja mitme naisteühenduse liikmena Abja-Paluojal ja mujal käsitööde väljapanekuid ning võtnud neist ise osa. Väga hea vastuvõtu sai Viljandi kodukäsitöömessi väljapanek «Mis värvi on Abja?».

Samuti on käsitööõpetaja andnud suure panuse Abja päevakeskuse loomisesse ja arendamisse. Praegu on seal Mulgi Ukuvaka rahvuslike käsitööde püsiväljapanek.

Hilda Pidim oli üks neist, kes asutasid 2007. aastal Abja-Paluojal mittetulundusühingu Mulgi Ukuvakk. Ta on selle juhatuse liige.

14. aprillil tähistab Hilda Pidim 80. sünnipäeva. Samal päeval avatakse Eesti Rahva Muuseumis näitus «Uku ja Mulgi Ukuvakk», mille taga seisab juubilari töö.

«Mulle anti, nagu siis kombeks oli, juba karjalapsena vardad kätte,» meenutas Hilda Pidim ning jutustas, kuidas ta oli sõna-sõnalt täitnud onunaise õpetust, et sukakudumisega sääre peenema otsani jõudes tuleb kaks silma iga varda pealt maha lasta. «See tähendas kahe silma kokkukudumist, kuid mina lasingi kaks silma maha.»

Hilda Pidim omandas Tallinna kergetööstustehnikumis õmblustoodete tehniku-tehnoloogi kutse, kusjuures ta õppis kangakudumist, lamba- ja linakasvatust, lina töötlemist ja linase kanga kudumist. «Need oskused tulid mulle kasuks, kui ma 1962. aastal Apja tulin,» lisas maakonna uus käsitöömeister.

Rahvakunstipäeval tegi põhiettekande «Rahvuslik käsitöö täna ja homme» Kersti Pook Põltsamaa käsitöökojast ning rahvakunsti ja käsitöö liidu esindaja Liivi Soova kõneles Eesti kohast Põhjamaade käsitööruumis.

Seinu ja laudu kaunistas mitmekesine käsitööde väljapanek ja tegutsesid õpitoad. Esinesid Tänassilma meesansambel ja Uue-Kariste näitering.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles