Ehitaja tasandas porioru taas sõidetavaks teeks

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel nädalal, kui ehitaja hakkas taas Karksi-Nuia ja Lilli vahelisel teel askeldama, saabus ka suur sula. Nädal aega nägi ehitusfirma Valga Teed vaeva, et autod vallakeskusest Eesti piiri äärde pääseksid, ja nüüdseks on teelõik juba rahuldavas korras.
Eelmisel nädalal, kui ehitaja hakkas taas Karksi-Nuia ja Lilli vahelisel teel askeldama, saabus ka suur sula. Nädal aega nägi ehitusfirma Valga Teed vaeva, et autod vallakeskusest Eesti piiri äärde pääseksid, ja nüüdseks on teelõik juba rahuldavas korras. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kui läinud nädala lõpul nimetasid Lilli elanikud vallakeskusest kodukülla viivat teed põrguks ja porioruks, siis eile oli see ehitaja pingutuste ja päikselise ilma mõjul taas läbitav.

«Eelmise nädala algul oli täielik põrgu lahti,» kirjeldas Lillis elav Janek Kiisler teed, mida mööda ta iga päev tööle ja koju sõidab.

Praeguseks on ehitatav maantee juba märksa paremas seisus, ehkki sõiduautole raskeid lõike leidub veel mitmel pool.

Autod ukerdasid poris

Nädal tagasi, kui kohalikud elanikud pisikeste sõiduautodega Lilli lähedal porimülgaste vahel ukerdasid ja paarist hullemast kohast läbisaamiseks läbi hoovide sõitsid, hakkasid tõrkuma ka liinibusside juhid.

Paar korda ei näinud Automeni bussijuhid võimalust päris Lillini sõita ning palusid sõitjatel poolteist kilomeetrit jala kõndida.

«Lapsed jõudsid koju nagu porikäkid,» kirjeldas Janek Kiisler koolist naasnud laste väljanägemist.

Kolmapäeval kogunesid ehitusfirma ja ehituse tellija ehk maanteeameti esindaja ning vallajuhid Karksi vallamajja, et teeremondiga seonduvat arutada.

«Maanteeameti esindaja Allan Allik nõudis siis ehitajalt, et tee peab olema sellises korras, et bussid Lilli pääseksid,» meenutas vallavanem Arvo Maling.

Alliku sõnul hakkas ehitaja seejärel talvel teele veetud liiva ümber paigutama. Lihtsalt öeldes lükati liiv kraavi ning selle kihi alt välja tulnud vana tee kandis sõidukeid. Kui ilmad kuivemaks muutuvad, tõstetakse liivast aluskiht tagasi.

Eile käis Allan Allik teed kontrollimas. «Esisillaveoga sedaaniga sai kohati sõita 90 kilomeetrit tunnis ja kohati tuli sõita kolmanda käiguga (30-40 kilomeetrit tunnis — toimetus),» kirjeldas ta.

Eelmise aasta suve lõpul remonti läinud tee on Lilli ja selle ümbruse elanikele tähendanud suuri kannatusi. Kõige raskem aeg oli mullu novembris, kui lakkamatud sajud pinna püdelaks muutsid ja mõnel päeval ei pääsenud Lilli lapsed Karksi-Nuia kooli.

Ehitajaga ollakse rahul

Janek Kiisler tunnistas, et kevade hakul oli ta kartnud veel hullemat olukorda. Samas on remonditav tee tähendanud talle suurel hulgal väljaminekuid. «Rooliotsad, šarniirid, karteripõhi ja esimesed rehvid,» loetles ta autoosi, mis on halbade teeolude tõttu katki läinud.

Samas kinnitas lillilane, et ta ei süüdista olukorras kedagi. «Tee-ehitajad teevad kõik, mis nende võimuses, ja annavad endast sada protsenti,» lisas ta.

Lilli ümbruse elanikud kiitsid väga oma postiljoni Anne Külaotsa, kes on end läbi pori ja lume murdnud. «Ta on tõesti vapper, et selliste teeoludega hakkama saab,» kiitis Lillist kolme kilomeetri kaugusel elav Helle Sarv.

Anne Külaotsa jutu järgi olid eelmisel nädalal olud küll halvad, kuid ehitaja hoolitses selle eest, et postivedaja läbi pääseks. Seda, et ta oli nii sügisel kui kevadel mitu korda auto ära lõhkunud, pidas Külaots rohkem auto kui tee süüks.

«Ükskord vajus esimene ratas läbi tee,» meenutas ta. «Siis sai ratas ära vahetatud ja edasi sõidetud.»

Postivedaja hinnangul olid eile sõidutingimused täiesti normaalsed.

Allan Alliku sõnul tuleb Lilli elanikel teeremonti kannatada veel pool aastat, kuid nii hulluks kui nädal tagasi või eelmise aasta sügisel olud enam ei muutu.

Juba nädala pärast hakatakse teele vedama purustatud kruusa ning juuniks peaks maantee esimene osa katte saama. Suve lõpul pääseb Karksi-Nuiast Lillini loodetavasti juba mööda korralikku maanteed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles