Läbi aegade rännanud kingitud lood

, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Päär on oma värskes raamatus enda sõnul püüdnud järgida vestmisele omast stiili: väike sissejuhatus jutustajalt, otsene pöördumine lugeja poole ja jutu kulgemiseks vajalikud kommentaarid.
Piret Päär on oma värskes raamatus enda sõnul püüdnud järgida vestmisele omast stiili: väike sissejuhatus jutustajalt, otsene pöördumine lugeja poole ja jutu kulgemiseks vajalikud kommentaarid. Foto: Elmo Riig

​Kui mõelda jutuvestmise peale, tekib idülliline kujutluspilt lõkke ümber istuvatest esivanematest, kellest üks räägib müütilisi lugusid ja ülejäänute tähelepanu on nende lugude külge naelutatud.

Piret Päär, rahvakultuuri keskuse jutukooli eestvedaja, suulise pärimuse spetsialist ja jutuvestja, on aga koostanud jutukooli 25. tegevusaastale pühendanud raamatu 16 lühikesest jutust, mis on pärit hinnatud jutuvestjatelt maailma eri paigust.

Muinasjuttudele omaselt ei leia neist lugudest kuigi palju loogikat ega loodusseadusi, ent kõik need sobituvad oma moraaliga ideaalselt tänapäeva pärisellu. Küllap oleks neidki lugusid toredam kuulata otse vestjate huulilt. Raamatuid lugeda on ju tore ja see traditsioon võiks säilida veel pikalt, aga tundub, et emotsioonid jõuaksid paremini kohale, kui lugusid kuulata ning saada osa jutuvestja tähelepanekutest ja tema emotsioonidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles