Kõige osavamad õpilased käivad Kärstna koolis

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Oskaja» võistlusel valmistas Kärstna põhikoolile kõige rohkem peavalu torude kokkupanemise ülesanne, kuid siiski noppis ta üldvõidu. Võistkonna ainus neiu Liia Pajusaar üritab süsteemi õigesti paika väänata.
«Oskaja» võistlusel valmistas Kärstna põhikoolile kõige rohkem peavalu torude kokkupanemise ülesanne, kuid siiski noppis ta üldvõidu. Võistkonna ainus neiu Liia Pajusaar üritab süsteemi õigesti paika väänata. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile lahendas haridusmessil eelkutseoskuste võistluse «Oskaja» finaalis mitmesuguseid ülesandeid üheksa meeskonda, kelle hulgast väljus parimana Kärstna põhikooli esindus.

Kärstna lõpuklassi noored Liia Pajusaar, Kristo Kallissaar ja Riho Kallisto tõdesid pärast ülesannete edukat sooritamist, et jõuproov oli huvitav.

«Kõige raskem oli torude kokkupanemise ülesanne, sellele kulus kõige rohkem aega,» nentis Liia Pajusaar. «Ma arvan, et see võistlus annab palju uusi oskusi ja kogemusi,» lisas ta.

Finaali pääses üheksa võistkonda kaheksast Viljandi linna ja maakonna koolist. Kildu, Halliste, Tääksi, Suure-Jaani, Võhma ja Raudna kõrval oli Viljandi maagümnaasium ainsana väljas kahe esindusega.

Lauakatjad ja torumehed

Kolm vaprat selgusid kolmandikfinaalides, kus noored pidid juhendi järgi katma laua pidulikuks õhtusöögiks kahele. Lauale tuli peale toidunõude asetada maitseainetopsid ja lillevaas ning voltida salvrätikud.

«Olge hoolikad, sest laud peab välja nägema ilus ja viisakas nagu nooblis restoranis!» manitses võistluse juht, Viljandimaa noortekeskuse töötaja Are Tints.

Järgmisena tuli demonstreerida oma oskusi esmaabi andmise vallas ja mähkida sidemesse võistkonnakaaslase hüppeliiges.

Viimane ülesanne valmistas üpris palju peavalu: eri pikkuses torujuppidest tuli kokku monteerida ühe avausega süsteem, mis ise püsti püsiks. Samuti oli tähtis, et konstruktsioon vett peaks, kuid seda kohapeal siiski ei kontrollitud.

Edasipääsejad selgusid tihedas rebimises. Nii seljatasid Halliste õpilased Kildu omad alles viimases ülesandes ning Suure-Jaani noored edestasid võhmakaid üksnes mõnesekundilise eduga.

Kolm finalisti võtsid end kokku viimaseks jõupingutuseks. Esimene oli kunsti- ja disainiülesanne, kus tuli skeemi järgi kujundada lillešabloon ja selle abil joonistada molbertile jäljend. Kohtunikud ei jäänud esimesel korral Kärstna võistkonna lehekujuga rahule ja lasid selle uuesti teha.

Tuttav ülesanne

Kellel lill valmis, seda ootas ees sootuks teistsugune jõuproov. Ühele meeskonnaliikmele tuli selga panna kõrgtöödel või ekstreemspordis kasutatavad ronimistraksid ja need korrektselt kinnitada.

Viimasena ootas ees noormeestele tuttav osavusproov, kus jalgratta veljele tuli paigaldada sise- ja väliskumm ning see täis pumbata.

Soorituse kiirust ja korrektsust hindasid kohtunikud Viljandi ühendatud kutsekeskkoolist, Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolist ning Punasest Ristist. Võistlust korraldab koos Viljandi ühendatud kutsekeskkooli ning Olustvere teenindus- ja maamajanduskooliga  Viljandimaa noortekeskus Euroopa sotsiaalfondi projektide toel. Samuti on nõuga abiks olnud Viljandi kultuuriakadeemia, kunstikool ja Jaan Joosepi rattapood.

Finalistid selgusid märtsi algul eelvoorus, kus osales 49 Viljandimaa koolide võistkonda. Osavust ja nupukust pidi üles näitama eriilmelistes ülesannetes. Õpilastel tuli näiteks valmistada võrgukaabli ots, niidistada õmblusmasin ning õmmelda ja siduda köiest sõlmi.

Varem on tulnud piljardikuuli abil tasakaalustada tool, vahetada pitbike’i ratast, tunda ära viljateri, valmistada süüa, teha puidutööd ning seada töökorda videoprojektor.

«Oskajat» korraldati kolmandat aastat. Esimesel aastal võidutses Kalmetu põhikool ning mullu pälvis esikoha Suure-Jaani gümnaasium.

ESIKOLMIK

«Oskaja» võistlusel selgus kolm paremat Viljandimaa kooli.
• Kärstna põhikool (Liia Pajusaar, Kristo Kallissaar ja Riho Kallisto)
• Halliste põhikool (Aile Leesment, Tauri Tikk ja Martina Karu)
• Suure-Jaani gümnaasium (Laura Paas, Anu Kookla ja Karl Kangur).
Allikas: korraldajad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles