Koprad panid Jäärja teel truubi kinni

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäärja tee ääres soos on koprad vett paisutanud, nii et see hakkab vaikselt teele pressima.
Jäärja tee ääres soos on koprad vett paisutanud, nii et see hakkab vaikselt teele pressima. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mõisakülast Jäärjasse viival teel Raamatu küla kandis kipub vesi kraavist välja, sest koprad on truubi sulgenud ja tee kõrval asuva Vedelsoo üle ujutanud.


Abja teemeister Jaan Hunt ütles, et selles piirkonnas tuleb aeg-ajalt kopratamme lõhkumas käia, sest nende tõttu kipub vesi tee kõrgusele.


«Jäärja teel on 75-sentimeetrise läbimõõduga truup, mille kobras on suudme poolt kinni pannud,» rääkis Hunt. «Ilmselt tuleb see tropp tõstuki ja kolmemeetrise palgi abiga lihtsalt eest suruda.»



Teemeistri sõnul pole truubi avamine just kerge töö. Ta rääkis, et Mõisaküla—Laatre teel on koprad keskelt kinni pannud poolemeetrise läbimõõduga truubi ja seal läheb lõhkumiseks vaja vähemalt kuuemeetrist palki.



Teemehed on kahel-kolmel korral lõhkunud paisu, mis on metsakraavil paari kilomeetri kaugusel Valga—Uulu maanteest enne Mõisaküla ristmikku, ning sagedast avamist tahab Sudiste küla lähedal asuv truup. Väiksema sulu avavad teetöölised pootshaagiga, suuremat tuleb palgiga rammida.



«Inimesed lõhuvad tamme, kobras punnitab neid tagasi ehitada,» sõnas koprauurija Nikolai Laanetu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles