Taliviljapõlde võib oodata ikaldus

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Laansalu sõnul sarnaneb tänavune olukord mullusega ja ümberkülve tuleb kindlasti teha.
Märt Laansalu sõnul sarnaneb tänavune olukord mullusega ja ümberkülve tuleb kindlasti teha. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mullu hävis raske talve ja ebasoodsa kevade tõttu Viljandimaal suur hulk talivilja, mõnel talul rohkem kui kolmandik külvipinnast. Tänavu võib ikaldus korduda.

Osaühingusse Koorti Kartul kuuluva Eeriksaare talu peremees Märt Laansalu ütles, et tänavune olukord sarnaneb mullusega ning ümberkülve tuleb kindlasti teha. Kui suures osas see vajalikuks osutub, on veel vara öelda.

«Mullu pidime ümberkülve tegema rohkem kui kolmandikul põldudel. Talirukki asemele külvasime rapsi ja talinisu asemele suvinisu,» rääkis ta.

Tõnis Riisk, kes mullu juhatas osaühingut Kõo Agro, meenutas, et kuigi seal oli läinud aastal talvekahju suur, ümberkülvi ei tehtud. «Tegelikult oleks pidanud umbes kolmandiku  põldudest ümber külvama, sest taimik jäi hõredaks ja tuli palju umbrohtu.»

Tänavust seisu kommenteerides ei osanud kumbki põllumees kahjude tegelikku suurust hinnata. See peaks selguma lähematel nädalatel, kui lumi ära sulab ja põllud tahenevad.

«Kõik sõltub sellest, mis ilm edasi teeb. Kui jääb vinduma, siis head pole,» selgitas Märt Laansalu. Kõige parem oleks tema arvates, kui ilm soojaks läheks, siis saaksid põllud elu sisse.

Laansalu hinnangul on suuremas ohus talirukis. Et sellel on rohelist massi rohkem, nakatub see kergemini lumiseende. Kui seda haigust on põldudel ohtralt, võib hävineda kogu taimestik.

Lumiseene teket soodustab ummuksisse jäämine paksu lume ja jääkooriku all, samuti rohke vesi. Suuremas ohus on seetõttu just madalamad põllud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles