Politseinikud lubavad jaaniajal kaineks jääda

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud.
Politseinikud. Foto: Kamilla Selina Lepik

Kaheksa vormirõivais Viljandimaa politseinikku võtsid eile vabatahtlikult ja kirjalikult kohustuse jaaniööl alkoholi mitte juua ning olla kaine grupijuht.

Enamik neist kavatseb jaaniõhtul lähedastega lõket teha ja ka vormikandmisest vabal ajal hoolitseda selle eest, et saabuv pikk nädalavahetus võimalikult turvaliselt mööduks.

Kaheksa politseinikku olid vaid väike osa nendest sadadest inimestest, kes eile Viljandi Maksimarketi juures Kuku raadio kampaaniaga ühinedes selgeks grupijuhiks lubasid hakata.

Sinises vormis korrakaitsjad saabusid kella 13 ajal telgi juurde rõõmsameelselt ning kinnitasid kui ühest suust, et Kuku raadio kampaanial on suur roll vastutustundliku käitumise kujundamises. Oma osavõtuga soovisid nad ühiskonnale eeskuju näidata.

Grupijuht pole ainult autojuht

Politseijaoskonna juhi Künter Pedoski arvates on kampaanial laiem sõnum kui ainult kaine juhi tähtsuse rõhutamine. «Selge grupijuht on kaine ja aitab ära hoida ka muid õnnetusi, et keegi purjus peaga ujuma ei läheks või sigaretiga magama ei jääks,» sõnas Pedosk.

Ka uurija Merit Jänts nõustus, et selge grupijuhi roll on laiem kui ainult purjus kamba autoga ringi sõidutamine. «Selge juht on grupi südametunnistus,» ütles Jänts. «Ma olen aastaid politseinikuna töötanud ja näinud väga traagilisi õnnetusi. Meie eesmärk on, et pühad mööduksid kõigile võimalikult turvaliselt, sel põhjusel me täna siin oleme.»

Pedosk selgitas, et jaaniaeg on patrullidele kindlasti üks töisemaid. Eelmisel aastal tabasid politseinikud jaanipäeva jooksul 70 joobes juhti. «Patrulle saadame välja rohkem kui tavaliselt, et niinimetatud mõrvareid liikluses vähem oleks,» ütles Pedosk. Tema on jaaniõhtul töökohustustest prii, seega on tal plaanis šašlõkki küpsetada ja saunas käia. Temagi on sel õhtul selge grupijuht.

Merit Jänts on samuti jaaniõhtusest vahetusest vaba, kuid kätt napsiklaasi järele ei siruta. «Olulisem on ikka hea seltskond ja sõbrad, kellega koos olla. Olen selge grupijuht, et neid ka pärast jaanipäeva näeks,» lausus ta.

Selgeks grupijuhiks saada soovijate järjekord venis vahel päris pikaks. «Selle kampaania populaarsus näitab, et uhke on olla kaine ja käituda vastutustundlikult,» sõnas piirkonnavanem Meelis Lill. Tema hinnangul on inimeste teadlikkus ja probleemi mõistmine paranenud. «Igal aastal registreerib end sellel üritusel järjest rohkem inimesi. See on märk, et ühiskonnas on toimumas mõttelaadi muutus,» ütles Lill.

Arestimaja vanem Tarmo Kivi plaanib õhtu veeta koos perega ning ka mõnelt jaanisimmanilt läbi astuda. «Olen selge grupijuht. Plaanis on mõnusalt aega veeta ja ehk kuskil ka veidi tantsulkat teha,» sõnas Kivi.

Kaks kohale tulnud patrullpolitseinikku nime kirja ei pannud. «Mina olen päevases vahetuses ning õhtul väikese õlle endale ikka luban. Grupijuhti meil küll pole, aga plaanis on kõik vajalik korraga ära osta, et pärast enam kuhugi liikuma ei peaks,» sõnas politseileitnant Erki Jürgen.

Viljandlased tahavad kaineks jääda

Üks kampaania eestvedajaid Teet Koljal ütles, et Viljandi on alati üks elavama osavõtuga linnu olnud. «Kaks tundi enne registreerumise lõppu on end kirja pannud 200 inimest,» lisas ta.

Kuku raadio korraldab selge grupijuhi kampaaniat 21. aastat. Igaüks, kes on ennast selgeks grupijuhiks registreerinud, kohustub endale võetud ülesannet täitma terve jaanilaupäeva ja sellele järgneva päeva. Kes ei eksi võetud kohustuste vastu, see on aus eelkõige iseenda ja oma sõprade vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles