Majanduse taastumine viis remondi hinna üles

Marko Suurmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kultuurimaja suleti remondiks eelmise aasta mais.
Viljandi kultuurimaja suleti remondiks eelmise aasta mais. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kultuurimaja ehitamiseks sel nädalal odavaima pakkumise teinud firma rahasoov on viiendiku võrra suurem kui mullu juulis raekojas liiga kalliks peetud hind.

Esmaspäeval, kui Viljandi raekojas avati siinse kultuurimaja remontijaks pürgijate hinnapakkumisi, selgus, et neljast ehitusfirmast on kõige soodsama hinnaga konkursile tulnud aktsiaselts Eviko. Tema soovib töö eest ligi 1 776 000 eurot.

Taganeda ei saa

Ametnikud analüüsivad pakkumist ning kui kõik vastab nõuetele, võib see juba esmaspäeval jõuda kinnitamiseks linnavalitsusse.

«Lootused on alati teistsugused,» hindas odavaimat pakkumist Viljandi abilinnapea Rein Triisa. Küsimusele, kas linnajuhid võtavad pakkumise vastu, vastas abilinnapea: «Seda peab otsustama linnavalitsus, aga ega meil eriti taganemisteed ole.»

Mullu mais suletud kultuurimajas pidi ehitus algama juba eelmisel suvel, kuid juuli keskel raekotta jõudnud hinnapakkumised osutusid linnajuhtidele ehmatavaks. Parima pakkumise tegi kohalik ehitusfirma Silindia, kes küsis töö eest 1,5 miljonit eurot. Paraku osutus see hind 320 000 euro võrra arvatust kallimaks ning linnavalitsus otsustas Silindia pakkumisest loobuda.

Toonane linnapea Kalle Jents selgitas, et mullu suvel oli linnakassa tühi ning polnud ka mingit alust eeldada, et maksutulud kasvama hakkaksid. Seetõttu otsustati maksta arhitektile 32 993 eurot lisaks, et see projekti lihtsamaks teeks.

Pool aastat kestnud töö tulemusena loobub linn hoone keldrisse saalide rajamisest ning teeb maja taha hoopis juurdeehitise.

«Ehitis ei jää väiksemaks, aga muutub lihtsamaks,» selgitas muudatust arhitekt Raivo Mändmaa.

Lihtsustamine ei teinud odavamaks

Tänavu veebruaris valminud lihtsustatud projekt osutus vahepealsete hinnatõusude tõttu aga kallimaks kui aastatagune kavand. Kalle Jents oli märtsi algul siiski veendunud, et viivitusest ja hinnatõusust olenemata tegi linn mullu õige otsuse.

«Loobume keldrisse ehitamisest, sest see oleks osutunud riskantseks, ning toome ka kõik noortele mõeldud ruumid maa peale,» märkis ta. Heaks lahenduseks pidas linnapea sedagi, et kohvik kolib nüüdse planeeringu järgi esimesele korrusele ning suvel saab kasutada maja taha jäävat terrassi.

Keldrisse tulevad uue kava kohaselt ladu ja garderoobid.

Teisele korrusele on kavandatud tantsijate proovisaal ning noortekeskuse ja administratsiooni tööruumid. Kolmandale korrusele ehitatakse kooride ja puhkpilliorkestri proovisaal. Remondi järel on kultuurimajas lift, et ka liikumisraskustega inimesed ühelt korruselt teisele pääseksid.

Vahepeal on linna rahaline seis paranenud ning ehituse eest saab maksta kahe aasta jooksul. Ehitamisele peaks aega kuluma umbes aasta ning remondile minevast summast tuleb ligi miljon eurot toetusena euroliidust.

RAHA
Pool aastat tagasi lükkasid linnajuhid remondipakkumised kalli hinna tõttu tagasi.
• Aasta tagasi lootis linnavalitsus, et kultuurimaja remondiks kulub 1,18 miljonit eurot.
• Juulis tulnud pakkumistest odavaim oli 1,49 miljonit eurot.
• Nüüdne odavaim pakkumine oli 1,77 miljonit eurot.
Allikas: linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles