Tuhaurn ootab politseijaoskonnas juba pool aastat

Greete Palgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhaurn seisab politseijaoskonna seifis, sest tuhastatu lähedast pole kätte saadud.
Tuhaurn seisab politseijaoskonna seifis, sest tuhastatu lähedast pole kätte saadud. Foto: Elmo Riig

Paljudes Viljandi asutustes ootavad omanikke kümned leitud esemed, millest kummalisim on urn lahkunu tuhaga. Viljandi politseijaoskond, kus urn hoiul on, loodab selle kadunukese omakse hoole alla anda. 

Viljandi jaoskonna patrullipolitseinik Hegert Heil lausus, et inimesega, kes peaks urni eest hoolitsema, on keeruline kontakteeruda, sest tal pole telefoni ja tal on sotsiaalseid probleeme. Urn sattus politseijaoskonda poole aasta eest inimeste kaudu, kes olid uude korterisse kolinud ja avastanud, et eelmine elanik oli selle endast maha jätnud.

Kui tavaliselt hoitakse leitud esemeid aasta jaoskonnas ja seejärel lähevad need omavalitsusele, siis urn üritatakse Heili sõnul omanikule tagastada. See on pandud politeiniku kabinetis seifi, laual oleks seda tema sõnul kummaline hoida. Lisaks urnile on ootamatute leidude seas Eesti lipp, mis seisab sama kabineti nurgas. 

Aasta jooksul käib jaoskonnast läbi umbes 60 leitud eset. Põhilise osa moodustavad jalgrattad, mobiilid ja rahakotid. «Kui meile tuuakse rahakott, üritame esialgu dokumentide põhjal omanikuga ühendust saada. Kui see ei õnnestu, tagastame dokumendid asutustesse, kes need välja on andnud, ja rahakott jääb meie juurde omanikku ootama,» rääkis Heil.

Viljandi politseijaoskond postitab leitud esemetest pildid Facebooki, aga ometi jäävad mõned asjad aastaks seisma. Eile oli jaoskonna hoiuruumis kuus jalgratast ja isegi üks lapsevanker. Jaoskonnas ootas omanikku 22 leitud eset. 

Ugala turundus- ja avalike suhete juht Mari Nurk lausus, et teatrisse ununeb üsna sagedasti midagi maha. «Tavaliselt ühel etendusel kümnest,» ütles ta. «Unustatud on kõike, mis võib inimesel küljest pudeneda, olgu selleks kõrvarõngad, telefon, rahakott, käekell või huulepulk. On ka riideid ja kingi,» rääkis Nurk. Külmemal ajal on tema sõnul jäetud maha mütse, kindaid ja vihmavarje.

Ka Viljandi haiglasse ja Centrumi kinno unustatakse põhiliselt mütse, salle ja kindaid.

Viljandi haigla informaator Triinu Hajanen lausus, et haiglasse on jäetud veel korterivõtmeid ning juba aasta aega on omanikku oodanud ühed autovõtmed.

«Kui oleme leidnud rahakoti, siis dokumentide põhjal on võimalik omanik üles otsida,» lisas Hajanen, aga praegu seisab üks rahakott leitud esemete kastis, sest selles ei olnud midagi, mis omanikule viitaks.

Viljandi Centrumi Forum Cinemase kino juht Kunnar Viira ütlemist mööda kipuvad klientidel mobiilid ja võtmed istmetele ununema, aga nendele tullakse kiiresti järele. Tavaliselt inimesed helistavad, et kadunud eseme järele pärida, ning saavad selle kassast kätte. «Mõned mütsid on päris kaua omanikku oodanud, aga meil on leitud esemeid tõesti vähe,» lausus Viira. 

Grand Hotel Viljandi vastuvõtujuht Krista Varm ütles, et talle ei meenu midagi ebatavalist, mida oleks maha jäetud. «Inimesed unustavad tavaliselt maha hügieenitarbeid ja riideid. Aeg-ajalt jätab mõni siia mobiili ja väga harva on meie juurde unustatud arvuti,» rääkis Varm. Hotelli unustatud esemed ootavad omanikku kolm kuud. «Riided viiakse pärast kolme kuud kogudusse, hügieenitarbed hävitatakse,» lausus Varm.

Viljandi spordikeskusesse unustatakse administraator Monika Karelini sõnul jalanõusid, särke, spordiriideid ja joogipudeleid. «Seda ei ole olnud, et kuldkõrvarõngad keegi maha oleks jätnud,» lisas ta.

Igal sügisel seatakse leitud asjade kast oma kohale. «Enne sügist viiakse asjad Viljandimaa lasterikaste perede ühenduse Männimäe vastuvõtupunkti,» ütles Karelin. Üleeile ootasid tema sõnul omanikku mõned spordiriided. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles