Nädalavahetuse sulast algas suurvee peiteaeg

Marko Suurmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamasti on Soomaal jõed veel kenasti sängis, kuid Härmal on vesi juba metsa alla tunginud. Soomaa turismiettevõtja Aivar Ruukli ennustuse järgi peaks kõige suurem üleujutus kohale jõudma 15. aprilli paiku.
Enamasti on Soomaal jõed veel kenasti sängis, kuid Härmal on vesi juba metsa alla tunginud. Soomaa turismiettevõtja Aivar Ruukli ennustuse järgi peaks kõige suurem üleujutus kohale jõudma 15. aprilli paiku. Foto: Aivar Ruukel

Nädalavahetusel sulama hakanud lumi on paari päevaga kergitanud veetaset nii Võrtsjärvel kui Soomaa jõgedes ning mõlemal pool ennustavad eksperdid üht ajaloo suuremat üleujutust.

«Tõenäoliselt tulevad vägevad üleujutused,» ennustas Võrtsjärve limnoloogiakeskuse juhataja Ain Järvalt.

Tema sõnul on Võrtsjärve valgalal väga palju lund, mis kiiresti sulab. «Lumi on väga raske ja vee hulk, mis sulamist ootab, on tohutu,» nentis ta.

Et ka pinnas on vett täis, ei imbu sulavesi maasse, vaid voolab Võrtsjärve poole. Järve enda veetase on aga praegugi 30 aasta kõrgeimal tasemel.

Soomaa kordab mullust taset

Soomaal mõõdeti mullu viimase 54 aasta kõrgeim veetase. Tänavu kevadel võib rekord korduda või see ületatakse.

«Hästi tõuseb,» vastas Soomaal elav Viljandi maavalitsuse ametnik Tõnis Korts küsimusele, kas vesi on tõusma hakanud. Tema jutu järgi algas tõus laupäeval, kuid suurema hoo sai see sisse pühapäeval. «Keskmiselt kerkis jõe tase sentimeeter või kaks tunnis,» täpsustas ta.

Riisa veemõõdujaamas oli veetase pühapäevaga tõusnud 23 sentimeetrit.

«Üleujutus tuleb kindlasti suur,» oli Korts veendunud. «Loodan, et ei tule nii suur kui mullu, aga kardan, et tuleb suurem.»

Tippajani jääb kümme päeva

Ehkki vesi hakkas nii Võrtsjärve ääres kui Soomaal tõusma pühapäeval, ei saa praegust olukorda veel suurveeks nimetada. Nii Ain Järvalt kui Tõnis Korts on arvamusel, et õige üleujutuseni jääb paar nädalat.

«Praegu on niinimetatud peiteaeg,» lausus Järvalt. «Õige suurvesi tuleb aprilli lõpu poole.»

Korts selgitas, et Soomaal on suurvee tipud eri kohtades eri ajal. Oma talu juures arvab ta kõrgeima veeseisu olevat kahe nädala pärast.

Et lähipäevadel ennustatakse sooja ja vihmast ilma, hakkab vesi kerkima suure hooga. Tõsi, nädala teisel poolel ilm jaheneb ja kohati võib temperatuur langeda miinuspoolele.

«Kanuud ja puuriidad on kinni seotud,» selgitas Korts, kuidas ta üleujutuseks valmistub. «Vaibad on majas veel põrandal,» lisas ta. Mullu kerkis Kortsu talus vesi põrandalaudadeni. «Päris tuppa vesi siiski ei jõudnud, kuid talad olid juba vee all,» meenutas ta.

SELGITUS

Tõnis Korts,
Soomaa elanik

Pühapäeval saabus Soomaale korraga meeletult rändlinde. Ümber maja oli tõeline kisakoor. Toiduga on neil muidugi raske, sest lume alt ei saa seda kätte. Toonekurgi oli lume peal jalutamas päris kurb vaadata, aga eks nad lenda mujale, kui hätta jäävad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles